fbpx

Acasă de Paște: sfaturi pentru a depăși stresul și anxietatea sărbătorilor

Sărbătorile oferă o mulțime de motive pentru a te simți stresat și anxios: cadourile pe care nu ai apucat să le împachetezi, cumpărături de planificat sau petreceri la birou. Dar pentru majoritatea, cea mai mare sursă de stres al sărbătorilor este familia – cina în familie, obligațiile și povara tradițiilor. Dacă între timp te lupți cu depresia sau poate ai trecut prin depresie acum ceva timp, stresul de sărbători poate fi un declanșator pentru probleme mult mai grave.

”Există ideea că întâlnirile de sărbători ar trebui să fie pline de bucurie și fără stres.” spune doctor Ken Duckworth, director medical al Alianței Naționale pentru Bolile Mintale din SUA. ”Nu este cazul. Relațiile de familie sunt complicate. Dar asta nu înseamnă că soluția este să renunți la vacanța cu ei.”

Cu toate întâlnirile de familie programate în calendarul tău, care ar fi modalitățile de a te pregăti și a face față sezonului de sărbători? Am apelat la experți pentru câteva sfaturi menite să te ajute să scapi de stresul și anxietatea din această perioadă.

Care sunt cauzele stresului de sărbători?

Înainte de toate, întreabă-te cum rămâne cu vacanțele care te deranjează, nu-ți fac bine sub nicio formă? Odată ce ai depășit acest sentiment de teamă legat de întâlnirile cu familia și ai identificat problemele specifice, le-ai putea rezolva în mod direct. Pentru mulți, stresul de sărbători este declanșat de:

Amintiri neplăcute

Mersul acasă de sărbători îi face pe oameni să-și amintească de vremuri trecute, iar în cazul tău s-ar putea ca amintirile să fie unele neplăcute, nu fericite. ”În timpul sărbătorilor, revin o mulțime de amintiri din copilărie.”, spune Duckworth, profesor asistent la Facultatea de Medicină a Universității Harvard. ”S-ar putea să începi să te gândești la ceea ce a fost inadecvat în copilăria ta și ce ți-a lipsit.” Dacă asociezi sărbătorile cu o perioadă neplăcută din viața ta, pierderea unei persoane dragi sau o depresie anterioară, această perioadă a anului va aduce înapoi amintirile respective într-un mod natural.

Rude toxice

Sărbătorile te forțează să fii în aceeași încăpere cu rudele pe care le eviți în tot restul anului. Oamenii care se luptă cu depresia se pot confrunta și cu stigmatizarea. ”Unele rude nu prea cred ca ești deprimat.” , spune Gloria Pope, director de advocacy și politici publice la Alianța pentru Depresie și Suport Bipolar din Chicago. ”Ei cred doar că ești leneș sau că totul este în capul tău, iar asta poate fi cu adevărat dureros.”

Ce s-a schimbat

Sărbătorile pot evidenția tot ceea ce s-a schimbat în viața ta: un divorț, o moarte în familie, un fiu care a plecat la facultate. Oricare dintre aceste lucruri pot tulbura o întâlnire cu familia și adăuga un stres în plus vacanței tale.

Ce a rămas la fel

Pentru unii, monotonia specifică sărbătorilor petrecute în familie este cea care deprimă – aceleași fețe, aceleași glume, aceeași mâncare pe aceleași farfurii de porțelan.

Cum controlezi stresul de sărbători?

Experții spun că sărbătorile îi pot face pe oameni să se simtă scăpați de sub control. Ne simțim la cheremul rudelor noastre sau înrolați fără să vrem în tradiția familiei. Dar totuși ai și tu un cuvânt de spus. Cheia este să preiei controlul asupra sărbătorilor, în loc să le lași pe ele să te controleze.

De exemplu, s-ar putea să ți se pară copleșitoare obligațiile familiale de sărbători. Trebuie să faci rețeta de miel moștenită de la bunica, deși poate ție nu-ți place mielul. Sau poate trebuie să mergi în vizită la mătușa ta, deși acolo se bea cam mult, se ajunge la anumite scene, iar asta îi sperie pe copiii tăi. Sau poate trebuie să ajungi într-un sat îndepărtat, la 3 ore distanță, cu un drum neasfaltat care nu-ți face deloc plăcere. Tu nu vrei să faci niciunul dintre aceste lucruri, dar cumva trebuie… Acel ”trebuie”.

Duckworth încurajează oamenii să se oprească din a face ceea ce nu vor cu adevărat. Chiar trebuie? E de-ajuns să te întrebi: ”De ce fac toate aceste lucruri care mă fac să mă simt mizerabil?”, menționează Duckworth pentru WebMD. El sugerează să îți faci o listă cu motivele pentru care participi la aceste întruniri de sărbători, apoi o listă cu motivele pentru care nu ar trebui să mergi. Realizarea unei simple liste pro și contra, te vă face să îți amintești că ai de ales.

Schimbarea perspectivei

Următorul pas este să pui la încercare unele presupuneri pe care le ai. Ce ar fi dacă ai petrecere sărbătorile altfel anul acesta? Dacă pur și simplu nu te-ai duce la cina mătușii? Sau dacă nu te-ai deplasa ore întregi pe drumul care nu-ți face deloc plăcere? Sentimentul pe care l-ai avea dacă ai încerca asta ar fi: calmitate. 

Gândește-te la ce s-ar putea întâmpla dacă ai acționa altfel decât de obicei. Ok, poate mătușa ta s-ar enerva. Contează atât de mult pentru tine? Ai putea să împaci spiritele mai târziu, poate la un picnic, în vară? În loc să mergi kilometri întregi pe un drum care nu-ți face plăcere, poate propui un alt loc de întâlnire?

Cheia este să fii conștient de ceea ce faci. Anul acesta de sărbători, nu face lucrurile din inerție, pentru că așa faci de obicei, ci gândește-te puțin înainte. Dacă vechile tradiții nu mai funcționează pentru tine, nu te fac fericit, ci doar provoacă stres, ar fi timpul să faci lucrurile în mod diferit.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Sfaturi pentru a scăpa de stresul sărbătorilor

Odată ce ai aruncat o privire clară asupra sărbătorilor, asupra lucrurilor care funcționează pentru tine și care nu, e timpul să faci câteva modificări. Concentrează-te pe acel stres al sărbătorilor pe care îl poți controla. Asta include realizarea altor planuri sau schimbarea unor răspunsuri în anumite situații. 

Iată 4 lucruri cheie care NU ar trebui făcute de sărbători:

Nu face același lucru ca de obicei

Dacă întâlnirile de familie îți provoacă un grad mare de anxietate și stres, mai bine încearcă altceva. Dacă te simți mult prea copleșit anul acesta pentru a fi gazdă, discută alte opțiuni cu membrii familiei tale. Cine știe, poate un frate sau o verișoară ar putea fi gazde anul acesta.

Nu te aștepta la miracole

Dacă anxietatea ta legată de sărbători are în spate un trecut bazat pe conflicte familiale, nu te aștepta ca de această dată să rezolvi acele probleme profunde. Sigur, ar trebui să existe un sezon dedicat iertării și bunăvoinței. Însă în mijlocul unui sezon agitat de sărbători, nu-ți crea așteptări că ai putea face descoperiri emoționale în rândul familiei. Mai bine concentrează-te la starea ta de spirit și confruntă problemele dificile într-o perioadă a anului mai puțin stresantă.

Nu exagera

Pentru a reduce stresul în perioada sărbătorilor, e nevoie să fii în echilibru cu tine însuți. Cu ceva timp înainte ca întâlnirile în familie să aibă loc, decide-te asupra unor limite și nu îți schimba direcția. Stai doar o noapte sau două la rude, în loc de trei-patru. Planifică să stai la petrecere doar câteva ore, în loc să rămâi peste noapte.

Nu-ți face griji despre cum ar trebui să se întâmple de fapt lucrurile

“Există foarte multă presiune culturală în timpul sărbătorilor”, menționează Duckworth. “Avem tendința de a compara totul cu aceste noțiuni idealizate ale familiilor și vacanțelor perfecte.”  De fapt, majoritatea oamenilor au parte de întâlniri în familie care nu ating nici pe departe perfecțiunea: tensiune, melancolie sau certuri. Dacă ai sentimente negative, nu le nega. Amintește-ți că nu e nimic în neregulă să te simți neobișnuit sau dezamăgit în perioada sărbătorilor.

Depresia în timpul sărbătorilor: cere ajutor specializat

Pentru mulți oameni care se luptă cu stresul în perioada sărbătorilor, schimbarea așteptărilor și a comportamentului pot face o diferență. Însă nu întotdeauna. Doctor David Dunner, director al Centrului de Anxietate și Depresie din Mercer Island Washington, spune că uneori asocierea depresiei cu perioada sărbătorilor poate fi doar o coincidență.

Acesta subliniază faptul că există posibilitatea ca unii oameni să confunde semnele unei depresii grave cu simplul stres datorat sărbătorilor. Nu este deloc sănătos, ba chiar poate fi periculos, să ignori simptomele depresiei timp de săptămâni sau chiar luni, în speranța că vor dispărea pur și simplu odată cu trecerea sărbătorilor.

În concluzie, în timp ce stresul sărbătorilor poate fi unul sezonier, depresia poate dura pe tot parcursul anului. Dacă anxietatea din preajma sărbătorilor pare una severă sau interferează cu locul tău de muncă sau cu viața ta de zi cu zi, ar trebui să discuți cu o persoană specializată.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Sursă:

Holiday Gatherings With Family: Tips for Holiday Stress and Anxiety

Default image
Soulver