fbpx

Timiditate excesivă

Timiditatea este un sentiment de stângăcie sau teamă pe care unii oameni îl simt în mod constant atunci când se apropie sau sunt abordați de alții. Timiditatea este un răspuns la frică, iar cercetările sugerează că, deși există o neurobiologie a timidității – repertoriul comportamental este orchestrat de un circuit specific de neuroni din creier – este, de asemenea, puternic influențat de practicile parentale și de experiențele de viață.

Timiditatea reiese din câteva caracteristici cheie: conștiința de sine, preocuparea de sine negativă, stima de sine scăzută și teama de judecată și respingere. Oamenii timizi fac adesea comparații sociale nerealiste, confruntându-se cu cei mai vibranti sau plini de spirit. Crezând că ceilalți îi evaluează în mod constant prost, oamenii timizi abandonează noi oportunități sociale – ceea ce, la rândul său, îi împiedică să-și îmbunătățească abilitățile sociale.

Timiditatea nu dispare de la sine. Oamenii timizi au cel mai mare succes atunci când își recunosc și înțeleg timiditatea și apoi acționează pe baza acelei conștiințe de sine. Ei recunosc că discuțiile mărunte s-ar putea să nu vină de la sine, așa că planifică din timp, repetă întrebări și anecdote și ajung devreme pentru a se simți confortabil în noul cadru.

Terapia online te poate ajuta să-ți gestionezi mai bine momentele de timiditate excesivă și îți poate oferi instrumente pe care să le pui în practică pentru a te simți în largul tău în prezența altora.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

(sursa: https://www.psychologytoday.com/us/basics/shyness)