fbpx

Anxietatea în cuplu: semne, cauze și prevenție

Relațiile pot fi minunate, împlinitoare, pline de zâmbet, dar… și foarte stresante. De fapt, puține lucruri în viață ne pot provoca un nivel de anxietate așa de ridicat cum o face o relație romantică. Deși stresul este ceva absolut normal în viață, conștientizarea lui atunci când lucrurile se complică, dar și învățarea modului în care poți face față anxietății relaționale, te va ajuta să legi relații sănătoase, funcționale și pline de satisfacții în următorii ani. Din fericire, există consilierea de cuplu online, ușor accesibilă, dacă vreți să gestionați anxietatea din relația voastră.

În cele ce urmează, veți afla mai multe despre cauzele anxietății în relațiile romantice, care sunt semnele, efectele ei, și cel mai important, ce să faceți dacă vă simțiți anxios într-o relație.

Ce este anxietatea relațională?

Anxietatea relațională poate veni din dificultățile pe care le întâmpini în relația voastră: e posibil să te îngrijorezi dacă relația voastră va dura sau nu. E posibil chiar să nu fii sigur dacă poți avea încredere în partenerul tău. S-ar putea chiar să te confrunți cu probleme legate de angajament. Iar lista poate continua. Toate aceste griji pot contribui la anxietatea relațională sau la OCD-ul relațional.

Este important să înțelegi că anxietatea este absolut normală. Există totuși un punct în care aceasta devine un obstacol în armonia dintre două persoane. Dacă simți că anxietatea interferează cu relația ta, ar fi timpul să cauți ajutor.

Când anxietatea este netratată sau nu e recunoscută la timp, poate duce la:

  • lipsă de motivație pe plan personal și profesional;
  • stres emoțional pentru unul sau ambii parteneri;
  • epuizare emoțională;
  • oboseală extremă;
  • dureri fizice, precum dureri de stomac, dureri de cap, de gât și tensiune musculară.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Cauzele anxietății relaționale

Există multe cauze ale anxietății relaționale, iar înțelegerea lor vă poate ajuta să vă dați seama cum să gestionați mai bine stresul pe care-l simțiți în relațiile intime.

Experiențele din trecut

Experiențele negative din trecut pot avea repercusiuni în viitor atunci când simți o amenințare sau un sentiment de teamă similar. Oamenii care au fost răniți în trecut, pot deveni precauți în viitor și este un lucru de la sine înțeles. E logic ca atunci când tu sau partenerul tău ați trecut printr-o traumă în trecut, să aduceți inconștient frica rezultată, în relațiile viitoare.

Stilul de atașament

Stilul de atașament se formează în primii ani din copilărie. Oricine a fost neglijat de către părinți sau de persoanele care i-a avut în grijă, ca adulți vor pune sub semnul întrebării securitatea din relații.

Teoria atașamentului include următoarele stiluri:

  • Stilul de atașament anxios: Să pui la îndoială cât de puternice sunt sentimentele partenerului tău pentru tine sau dacă poți avea încredere totală în ele, este ceva normal atunci când nu ai primit dragoste și sprijin fundamental în copilărie. Cei care dezvoltă un stil de atașament anxios își pun întrebări legate de valoarea lor, sunt ezitanți sau mereu în gardă și își fac griji constant că oamenii pe care-i iubesc își pierd interesul față de ei.
  • Stilul de atașament securizant: Pe de altă parte, când părinții își exprimă în mod constant afecțiunea și dragostea pentru copilul lor, se formează un stil de atașament securizant. Copiii care au un stil de atașament securizant de obicei devin ”lipiți” de adulții din viața lor și au nevoie mereu de siguranță cu privire la iubire, în orice relație, inclusiv în cele romantice.
Abilitățile de comunicare

Abilitățile slabe de comunicare pot afecta fiecare aspect al vieții tale. A nu ști cum sa comunici sau să tratezi un subiect cu cineva care nu știe să se exprime corespunzător, poate fi deseori frustrant și copleșitor. Vă poate afecta relația în prezent și în viitor. A învăța să ai conversații sincere și să împărtășești sentimentele într-un mod sănătos poate schimba jocul atunci când vine vorba de a face față anxietății relaționale.

Stimă de sine scăzută

Mulți oameni suferă de o stimă de sine scăzută și gândire negativă. Nefiind încrezător în propria capacitate de a gestiona situații sau faptul că nu te poți simți în siguranță într-o relație, poate avea un impact semnificativ asupra anxietății tale.

Gândirea negativă din cauza stimei de sine scăzute te va face să te indoiești de:

  • ce simte partenerul pentru tine;
  • dacă meriți să fii într-o relație sănătoasă;
  • cât de multă încredere poți avea în partenerul tău.
Tendința de a pune întrebări

A pune la îndoială motivele într-o relație este normal. Dacă tendința de a pune la îndoială partenerul interferează cu modul în care voi doi interacționați, poate fi o problemă mai mare decât îți imaginezi.

Îți pui o mulțime de întrebări despre alegerile sau deciziile pe care le ia partenerul tău? Petreci mult timp îngrijorându-te de intențiile partenerului tău? Dacă da, s-ar putea să lași tendința ta de a pune întrebări să devină un factor decisiv în relație, ceea ce nu este deloc sănătos.

Care sunt semnele anxietății relaționale?

Există zeci de semne care arată că te confrunți cu anxietatea relațională, atât fizică, cât și emoțională.

Care sunt semnele fizice ale anxietății relaționale?
  • respirație rapidă;
  • creșterea ritmului cardiac;
  • transpirație;
  • tremur;
  • senzație de slăbiciune;
  • dificultăți de concentrare.
Care sunt semnele mentale ale anxietății relaționale?
  • A pune la îndoială sentimentele partenerului tău (chiar dacă îți arată afecțiune) – Partenerul tău pare îndrăgostit nebunește de tine și face constant gesturi drăguțe pentru tine, iar tu te întrebi în continuare dacă te iubește cu adevărat? Dacă te îndoiești de sentimentele partenerului tău până în pânzele albe, s-ar putea să treci prin anxietate relațională.
  • Te întrebi cât de mult contezi pentru partenerul tău –  Te întrebi cât de dor i-ar fi partenerului tău dacă ai pleca? Te întrebi dacă ai avea parte de suport din partea lui atunci când treci prin momente dificile? Îți faci griji că te folosește? Toate aceste sunt semne că experimentezi anxietatea emoțională.
  • Autosabotarea – Dacă simți că nu ești demn să fii în relația ta, înseamnă că încerci să cauți modalități de autosabotare. Poate fi un act subconștient și să nu-ți dai seama că faci asta. Întâlnirea în secret cu un fost partener, acuzarea continuă că partenerul face doar lucruri greșite, lupta de a găsi diferite modalități pentru a crea conflicte, toate acestea provin din anxietatea pe care o simți în relația ta.
  • Lipsa de încredere – Dacă îți lipsește încrederea în partenerul tău și cauți continuu să descoperi infidelitatea sa, e posibil să treci prin anxietate relațională.
  • Faci din țânțar armăsar – Faci lucrurile să pară mai grave decât sunt de fapt? Realizezi că ești iritat pe lucruri care nu ar trebui să te supere atât de tare? Te simți rănit de lucruri care probabil nu sunt făcute intenționat? Toate acestea pot rezulta din anxietatea relațională.

Care sunt efectele anxietății relaționale?

A te simți anxios în relație poate avea un impact negativ de ambele părți. Dacă te simți mai mereu îngrijorat, pot fi afectate toate aspectele relației tale. Printre efectele majore ale anxietății relaționale se numără:

Depresia

Anxietatea în relație pe termen lung se poate transforma în depresie dacă nu este conștientizată la timp.

Anxietate crescută

Una dintre cele mai dificile părți ale anxietății este că poate crește atât în intensitate, cât și în frecvență. Numai acest factor ar trebui să te motiveze să faci ceva legat de anxietatea relațională.

Confruntarea

Neîncrederea pe care o poate provoca anxietatea în relații poate duce la confruntări și conflicte nejustificate între tine și partener.

Controlul comportamentului

Controlul oricărui lucru este o cale de a încerca să-ți gestionezi anxietatea relațională. În cele din urmă, comportamentele de control pot avea un impact extrem de negativ asupra relației, dezvoltând o ruptură adâncă între tine și partener.

O profeție care în cele din urmă încheie relația

Uneori anxietatea relațională și toate simptomele care vin odată cu ea, ar putea duce la o profeție care în cele din urmă se împlinește. Dacă nu suntem atenți, gândurile noastre pot deveni acțiuni, iar acțiunile noastre devin realitate.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Cum treci peste anxietatea relațională?

Există și vești bune! Poți trece peste anxietatea relațională, odată ce o conștientizezi și găsești căi de a o depăși. Iată câteva sfaturi pentru a învăța cum să faci față anxietății relaționale:

Vorbește cu un terapeut

Terapia poate fi grozavă pentru orice tip de stres. Atât terapia individuală, cât și cea de cuplu s-au dovedit a fi eficiente atunci când una sau ambele persoane din relație se confruntă cu anxietate. Terapeuții vă pot ajuta să depășiți anxietatea și să vă concentrați pe construirea unei conexiuni mai puternice.

Concentrează-te pe gândurile tale

A învăța să gestionezi modul în care gândești poate fi primul pas în depășirea anxietății în relație. Mai ales dacă ai gânduri negative sau probleme legate de stima de sine, ori tendința de a face presupuneri despre motivațiile și intențiile partenerului, poți învăța cum să îți schimbi gândirea pentru a-ți îmbunătăți relația.

Deorece anxietatea relațională este cel mai adesea rezultatul unei îngrijorări constante și excesive, terapia cognitiv-comportamentală (CBT) poate avea succes în construirea unor abilități care să îți vindece relația.

 Gestionează-ți simptomele fizice

A avea grijă de tine este cel mai bun lucru pe care-l poți face, indiferent de starea emoțională pe care o ai. Este esențial să înveți să-ți gestionezi simptomele fizice, mai întâi recunoscându-le și mai apoi luând măsuri, în așa fel încât ele să nu preia controlul vieții tale.

Dacă descoperi că ai o frecvență cardiacă ridicată, respirație rapidă sau tremur, tehnicile de conștentizare precum respirația profundă, meditația și chiar antrenamentul, te pot ajuta. Să dormi suficient și să mănânci sănătos sunt alte moduri prin care poți gestiona reacțiile fizice pe care organismul tău le are din cauza anxietății.

Concentrează-te pe acțiunile tale

A fi conștient de comportamentul tău înseamnă că îl poți schimba. De exemplu, dacă știi că ai probleme cu încrederea și te comporți într-un anumit fel din cauza asta, ar trebui să înveți să îți redirecționezi energia. Pe de altă parte, poți afla de ce nu ai încredere în partenerul tău. Găsirea unor modalități productive și sănătoase de a face față lipsei de încredere te poate ajuta în multe aspecte ale vieții.

Practicarea comunicării pozitive

Comunicarea deficitară ar putea fi unul dintre cei mai mari factori de stres într-o relație. Terapia poate ajuta și în acest sens. A fi capabil să comunici eficient poate atenua anxietatea, vei învăța cum să o rezolvi înainte de a o scăpa de sub control.

Încearcă să practici meditația

Meditația și alte practici conștiente, cum ar fi ținerea unui jurnal, poate ajuta în toate tipurile de anxietate. A fi capabil să te concentrezi pe un lucru, este o abilitate uimitoare pe care o poți aplica în multe aspecte ale vieții tale.

Dacă treci prin anxietate în relație și ai nevoie de ajutor pentru a o gestiona, poți contacta astăzi un terapeut Soulver.

Surse:

Simpson JA, Rholes WS. Adult attachment, stress, and romantic relationships. Curr Opin Psychol. 2017;13:19-24. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X16300306

Nguyen DT, Wright EP, Dedding C, Pham TT, Bunders J. Low self-esteem and its association with anxiety, depression, and suicidal ideation in vietnamese secondary school students: A cross-sectional study.  Front Psychiatry. 2019;10:698. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2019.00698/full

talkspace.com/blog/relationship-anxiety/

Default image
Lazar Arina