fbpx

Cum să alegi un psihoterapeut

Este timpul unei schimbări, dar nu știi pe cine să alegi? Procesul poate fi unul derutant, dar punerea întrebărilor corecte poate face totul mai clar

Puncte cheie

  • Accentul în terapie variază de la înțelegere la catharsis, la schimbarea comportamentală și creștere și tinde să depindă de pregătirea teoretică a terapeutului.
  • Cercetările sugerează că relația dintre terapeut și client se numără printre cei mai importanți factori care influențează rezultatele terapiei, mai important decât factori precum anii de experiență ai terapeutului sau orientarea teoretică.
  • S-ar putea să fii tentat să alegi un terapeut pe baza unor factori precum locația și costul dar, dacă poți, alege în schimb un terapeut care va lucra într-un mod care să se potrivească preferințelor tale.
  • În general, un terapeut psiho-dinamic se potrivește cuiva căruia îi place să-și exploreze sentimentele mai profunde și gândurile ascunse; un terapeut cognitiv comportamental se va potrivi cuiva care dorește să acorde prioritate schimbării sentimentelor și comportamentului.
  • Chiar dacă terapeutul tău este alocat de sistemul de asistență medicală, ar putea fi posibil să exprimi o preferință față de genul lor și de alți factori demografici, care pot contribui la consolidarea încrederii.
  • Un „bun terapeut” va avea capacitatea de a se adapta la preferințele tale, de a fi flexibil, conștient de sine și deschis la feedback.

Ce trebuie să știi

Terapia este un loc în care te poți deschide în fața unui străin, al cărui rol este să te ajute să evaluezi, să schimbi și să te împaci cu modul în care te percepi și cum trăiești. Terapia poate începe un proces profund de schimbare legat fundamental de identitatea ta sau poate fi pur și simplu o modalitate de a te ajuta să te adaptezi la provocările vieții.

Scopul acestui ghid este de a-ți oferi câteva informații pregătitoare pentru a te ajuta să te angajezi în mod optim în consiliere sau psihoterapie. Ne vom baza pe dovezi contemporane care să te ghideze spre alegerea unui terapeut care să te ajute să obții rezultatele dorite.

Acest ghid este conceput pentru a fi relevant nu doar pentru cei care au libertatea financiară de a alege un anumit terapeut, ci și pentru cei a căror alegere de terapeut este limitată, fie din cauza circumstanțelor financiare sau culturale, fie pentru că au fost obligați să intre în psihoterapie de către sistemul de sănătate sau sistemul legal. Chiar și atunci când nu îți poți alege terapeutul, abordarea ta asupra terapiei este sub controlul tău, deoarece alegi cine să fii când intri în cameră.

Începerea terapiei ca modalitate de schimbare nu trebuie luată cu ușurință sau cu speranța unei soluții ușoare sau rapide. De asemenea, deși evenimentele dureroase ar putea fi motivația pentru căutarea terapiei, experiența nu trebuie să fie încadrată în contextul în care ceva a mers prost. Începând un traseu terapeutic, faci alegeri despre cine dorești să fii și cum dorești să trăiești. S-ar putea să fie mai bine să vezi terapia nu ca o soluție pentru viață, ci ca o modalitate de a prospera și a te exprima într-un mod care are atât sens, cât și scop.

Terapeutul tău este persoana care te va ajuta în această călătorie și astfel, acolo unde este posibil, ar trebui să fie ales cu un nivel de atenție proporțional. Înainte de a ajunge la detalii, merită să ții cont de scopul terapiei tale, de ceea ce speri să obții din aceasta și de modul în care acești factori ar putea fi afectați de terapeut și de tipul de psihoterapie pe care îl alegi. Pentru a reflecta aceste lucruri, ajută să citești puțin despre diferitele tipuri de terapeuți și terapii oferite.

Termenul psihoterapeut indică pe cineva care s-a educat într-un anumit model de terapie, de obicei din școlile freudiene și psiho-dinamice, unde se pune accentul în problemele unei persoane pe descoperirea rolului gândurilor și emoțiilor inconștiente și al experiențelor din trecut. Mulți psihoterapeuți cu alte orientări preferă termenul de consilier, în special cei din medii de practică mai umaniste, unde accentul este pus pe ascultare și ajutarea clienților să se descopere. Termenul de consilier este, de asemenea, frecvent în rândul practicienilor în care psihoterapia reprezintă doar o parte din slujba lor, cum ar fi asistenții sociali și asistentele medicale.

Un psiholog clinician este, de obicei, un terapeut la nivel de doctorat care, după o diplomă de psihologie, a urmat o pregătire într-o gamă largă de intervenții terapeutice bazate pe dovezi și ar putea fi capabil să ofere intervenții de înaltă intensitate pentru clienții care prezintă probleme de comportament mai grave și suferință , comparativ cu un consilier tipic sau psihoterapeut.

În mod similar, un psiholog de consiliere este instruit în intervenții la nivel înalt și bazate pe dovezi, dar de obicei în mai multe „abordări relaționale” (adică, cu un accent deosebit pe importanța relației dintre terapeut și client) aceste diferențe între psihologii clinicieni și consilierii sunt destul de subtile și ar putea fi diluate sau accentuate de personalitatea practicienilor înșiși. Terapeuții fundamentați într-o anumită abordare se definesc adesea în funcție de pregătirea lor. De exemplu, un terapeut comportamental cognitiv este cineva care oferă un anumit tip de intervenție bazat pe terapia cognitiv comportamentală (TCC); un terapeut Rogerian este cineva care s-a antrenat în abordarea umanistă, centrată pe persoană, stabilită de Carl Rogers. Acești terapeuți tind să aibă o abordare mai permisivă sau monistă.

În multe contexte de sănătate mintală, intervențiile terapeutice sunt furnizate de un amestec de asistente medicale de sănătate mintală, practicanți psihologici și uneori terapeuți ocupaționali sau asistenți sociali. Indiferent de tipul de profesionist pe care îl vezi, este remarcabil faptul că TCC a devenit din ce în ce mai răspândită în ultimii 30-40 de ani, deci este foarte probabil să te confrunți cu această abordare. TCC sau CBT (Cognitive-Behavioral Therapy) se bazează pe ideea că putem dezvolta părtiniri inutile în modul în care gândim despre lume, despre noi înșine și despre relațiile noastre și funcționează pentru a ajuta clientul să le abordeze. Există dovezi puternice de cercetare că TCC și practicile sale asociate sunt eficiente pentru a aborda o serie de probleme psihologice. Cu toate acestea, omniprezenta CBT astăzi nu se datorează în totalitate bazei sale puternice de dovezi, ci și faptului că este structurată în așa fel încât să se potrivească bine conceptelor de diagnostic și intervenție ale sistemului de sănătate, urmate cât mai curând posibil de rezolvarea și încetarea simptomelor. În contrast, psihoterapia psiho-dinamică, terapiile Rogeriene centrate pe persoană și multe abordări similare nu sunt în măsură să ofere siguranța liniară a intervenției-tratament-rezultat și sunt în prezent mai puțin favorizate de furnizorii de îngrijire de masă.

Astăzi, mulți terapeuți adoptă de fapt o abordare integrativă – s-ar putea să înțeleagă o problemă într-un cadru teoretic, dar vor alege să folosească activități din alte școli teoretice. Ar putea folosi chiar și un cadru pluralist, care susține o deschidere către fluiditatea teoretică, prioritizând experiența clientului și adoptând orice abordări utile, având în vedere o înțelegere comună între client și terapeut – o parte cheie a alianței terapeutice.

Creșterea terapiei integrative a fost accelerată de cercetări care arată că, în linii mari, rezultatele tuturor abordărilor terapeutice, în ceea ce privește progresul clientului, sunt similare. Deși unii experți contestă aceste constatări, aceștia sugerează că abordarea teoretică și metodologică particulară a terapeutului nu este atât de importantă în comparație cu alți așa-ziși factori comuni, cum ar fi flexibilitatea și adaptabilitatea terapeuților, luarea în considerare a obiectivelor clienților lor, „potrivirea” relațională pe care o au cu clienții și sentimentul lor de optimism pentru terapie fiind de ajutor. Cu alte cuvinte, relația dintre tine și terapeutul tău este esențială, iar acest lucru stă la baza îndrumărilor noastre despre cum să alegi un terapeut care este potrivit pentru tine. O relație terapeutică benefică se bazează pe capacitatea terapeutului și a clientului de a înțelege, de a avea încredere și de a comunica unii cu alții. Cu acest tip de relație, vei avea capacitatea de a te deschide, vei avea încredere că vei fi înțeles, știind că terapeutul tău este aliniat la nevoile tale în timp ce se străduiește să te ajute. Ia acest lucru în considerare atunci când întâlnești un terapeut, pentru a evalua valoarea lor potențială pentru tine.

Ce să faci

Verifică calificările terapeutului și afilierile profesionale, dar și atitudinea acestuia

Un factor important în eficacitatea terapiei este credința unui client că procesul terapiei va ajuta. Prin urmare, este important să iei în considerare dacă există lucruri care trebuie să fie la locul lor pentru a te simți încrezător în terapeutul tău sau a altor factori care ar putea crea o barieră reală sau anticipată în a lucra cu cineva. Acești factori ar putea include sexul, rasa și dacă un terapeut vine cu o recomandare personală. Chiar dacă alegerea ta de terapeut este limitată de circumstanțele tale financiare sau sociale, este adesea posibil să exerciți o oarecare influență asupra genului și / sau etniei terapeutului.

O altă considerație esențială, mai ales dacă ești în căutare de un terapeut cu cabinet privat, este calificarea corespunzătoare. Din păcate, aceasta este o zonă complicată. Există variații uriașe în întreaga lume în ceea ce privește modul în care sunt obținute și verificate calificările. De exemplu, în Statele Unite, psihoterapia și consilierea sunt aliniate la autorizarea de stat, cu calificări separate într-o serie de activități terapeutice diferite, cum ar fi terapia căsătoriei și terapia de familie. În alte țări, există standarde profesionale și de reglementare deținute de guvernul central sau de o autoritate regională mai mare, de obicei la un nivel postuniversitar minim, dar există adesea anomalii care rezultă din natura nedefinită a rolului terapeutului.

Un studiu din 2015 relevă că nu s-a găsit nicio dovadă a efectului anilor de experiență sau a nivelului de calificare al terapeutului asupra rezultatelor clienților. Mai degrabă, factorii importanți au fost eforturile terapeuților de a-și menține și îmbunătăți abilitățile terapeutice și timpul petrecut pentru a-și revizui activitatea clienților. Deci, ceea ce ar trebui să cauți, este cineva care este calificat, aparține unui organism profesional relevant sau deține licența necesară. În plus, e bine să cauți un terapeut care va lucra din greu pentru a se îmbunătăți, mai degrabă decât unul care este prea încrezător sau dominator. Mulți terapeuți din cabinetul privat au un site în care își prezintă abordarea față de terapie și standardele profesionale, astfel încât s-ar putea să poți găsi câteva indicii dacă îți îndeplinesc așteptările.

Gândește-te la motivele pentru care dorești sau ai nevoie de terapie și ia în considerare obiectivele și prioritățile

Este logic să încerci să găsești pe cineva care are expertiză specifică în problemele pentru care cauți ajutor (fie că sunt probleme de relație, depresie, dependență sau altceva) și / sau cineva care îți va înțelege experiența trăită. Dacă, de exemplu, nu te identifici cu niciun gen, s-ar putea să dorești să discuți cu cineva care se identifică la fel; dacă ești afro-american, s-ar putea să simți că există aspecte ale acestei experiențe pe care un terapeut cu un fundal similar le va împărtăși și, prin urmare, le va înțelege la un nivel mai profund decât cineva care nu.

Un alt aspect de care să ții cont sunt speranțele și prioritățile tale și modul în care acestea se aliniază cu viitorul tău terapeut. Cercetările susțin ideea că o potrivire între preferințele unui client și terapeutul acestuia este benefică pentru rezultatele terapeutice. De exemplu, ai prefera să explorezi cum te simți sau să începi să faci schimbări practice mai imediate? Dacă te identifici cu prima variantă, s-ar putea să dorești să discuți cu un terapeut psiho-dinamic; dacă răspunsul este a doua categorie, atunci este posibil ca CBT să fie mai pe măsura preferințelor tale.

De asemenea, ia în considerare modul în care îți place să abordezi problemele. Dacă preferi să înțelegi mai întâi o problemă, apoi să te gândești și să procesezi, înainte de a face orice schimbări practice, este posibil să ai nevoie de un terapeut care să îți ofere spațiul și timpul pentru a face acest lucru. În schimb, dacă preferi să intri direct în acțiune și exerciții practice, ai putea beneficia mai mult de lucrul cu un terapeut CBT, care te va ajuta să îți controlezi comportamentul sau interacțiunile la începutul procesului.

Gândește-te cum vrei să fii ajutat și ce fel de relații ți se potrivesc

Terapeuții mai eficienți tind să fie ceea ce psihologul clinic Arnold Lazarus a numit „cameleoni autentici”, abili să se acomodeze cu stilul de interacțiune al clientului lor, pentru a permite apariția unei tapiserii relaționale pe măsură ce terapia progresează. De asemenea, sunt mult mai predispuși să ofere și să solicite feedback cu privire la modul în care merge terapia și ce s-ar putea face diferit și mai util. Mesajul cheie aici este că ar trebui să te aștepți ca terapia să se formeze în jurul tău și să se potrivească nevoilor tale. Dacă nu se simte așa, ar trebui să spui ceva. Nu uita, chiar dacă terapeutul tău este perspicace, rareori îți va citi mintea și te va împinge să vorbești despre cum merg lucrurile.

O observație relevantă este că diferite școli terapeutice variază în perspectivele lor cu privire la rolul exact al terapeutului, iar acest lucru poate influența modul și prezentarea terapeutului în cameră, inclusiv modul în care veți lucra împreună. Acest lucru este mai ușor de înțeles dacă ai în vedere un terapeut monist, care va lucra dintr-un singur cadru teoretic.

În general, terapeuții psiho-dinamici sunt în acord cu răspunsurile emoționale ale clienților lor față de aceștia dar și cu propriile lor răspunsuri îndreptate către client (procese cunoscute sub numele de transfer și, respectiv, contra-transfer). Terapia psiho-dinamică oferă perspectivă și interpretare și este mai probabil să se potrivească cuiva căruia îi place să-și exploreze sentimentele profunde și profunzimile ascunse, care este deschis provocărilor și este capabil să accepte că multe lucruri despre ele nu pot fi văzute cu ușurință.

Terapeuții umaniști se străduiesc să localizeze și să desfășoare „condițiile de bază” Rogeriene care implică o evaluare centrală a clientului indiferent de ceea ce este adus terapiei și un angajament empatic în lumea clientului. Această abordare se va potrivi cuiva care dorește să reflecte și să dezvolte o mai bună înțelegere a lui însuși și a lumii lui fără prea multă distragere, interpretare și structură. Terapeuții umaniști au ca prioritate să facă o persoană să se simtă în siguranță și acceptată. O altă formare terapeutică, de obicei în cadrul școlii TCC, ar putea cuprinde un proces de intervenții „cum și când”, ceea ce înseamnă utilizarea diagnosticului și prezentării unui client pentru a decide ce activități terapeutice sau exerciții să efectueze, ceea ce permite terapeutului să formeze o puternică alianță cu care să sprijine clientul în curs de schimbare. Dacă ești mai interesat să ți se ofere un cadru de înțelegere pentru problemele tale și să găsești o modalitate de a schimba ceea ce faci, atunci CBT ar fi probabil o alegere bună.

Așteptările dinaintea sesiunii

După ce ai găsit un terapeut și ați aranjat o primă întâlnire, este important să îți aloci ceva timp pentru a te gândi la așteptările, preocupările și speranțele tale de la terapie. S-ar putea să te simți puțin preocupat de cum va fi și cum vei gestiona partea ta de conversație.
Întâlnirile inițiale în terapie pot fi emoționale – poate fi prima dată când exprimi ce te deranjează și poate fi prima ta interacțiune cu cineva care încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu tine din propria ta perspectivă. De asemenea, primele sesiuni pot fi uneori puțin formale în timp ce îți cunoști terapeutul, mai ales dacă te simți urmărit la început.

Nu îți seta prea strict așteptările, mergi cu mintea deschisă, dar asigura-te că îți programezi sesiunea astfel încât, dacă este emoțională, să ai spațiu și timp de adaptat înainte de a începe cu restul zilei. Amintește-ți că terapeutul tău nu va avea o soluție pentru tine, ci mai degrabă te va ajuta să găsești un traseu prin provocările tale zilnice într-un mod potrivit pentru tine. Cu cât te înțelege mai mult și înțelege ce vrei de la terapie, cu atât mai bine. Scrierea câtorva idei despre ceea ce dorești să vorbiți sau despre locul în care dorești să ajungeți după terapie este o modalitate bună pentru a începe.

La ce să te gândești în timpul sesiunii

Îți recomandăm să tratezi prima ta întâlnire cu un terapeut ca o combinație a unui interviu de angajare (cu mentalitatea că dorești să angajezi această persoană) și o șansă de a începe să cunoști problema sau problemele pe care le întâmpini. Fii pregătit să găsești întâlnirea descurajantă sau să te simți vulnerabil în timpul sesiunii.

Optimismul tău în ceea ce privește terapia poate face o mare diferență în rezultatele ei. De asemenea, acest lucru poate fi influențat și de impresiile timpurii pe care le formezi despre terapeutul tău. Comportamentul lor, decorul, îmbrăcămintea lor, chiar și alegerea parfumului, pot avea un impact asupra credinței tale că vor putea ajuta, deci fii conștient și permite-ți să fii influențat de acestea – nu vrei să cheltui primele săptămâni de terapie încercând să treci peste gânduri precum „De ce este camera ei atât de neîngrijită?” sau „Nu sunt sigur că zâmbetul lui este sincer.” Abordări diferite se vor potrivi clienților diferiți. Dacă terapeutul tău stă cu un pahar de apă pe scaunul confortabil și nu îți oferă o băutură, ai crede că este nepoliticos, indiferent sau că te provoacă să îți asumi responsabilitatea pentru confortul și hidratarea ta?

Reflectarea la impresiile tale inițiale ar trebui să îți permită să decizi dacă dorești să cheltui timpul (și eventual banii) lucrând cu el. O abordare ar fi să vorbești cu terapeutul despre nelămuririle tale, acesta ar putea fi un teren bogat pentru a învăța despre tine, dar dacă acest lucru nu se simte constructiv, atunci poți avea întotdeauna încredere în instinctele tale și să îi spui că nu te vei întoarce.

Așadar, sfatul nostru este să îți petreci timpul reflectând după prima ta sesiune și să decizi o cale de urmat.

Ar putea fi util să te gândești la următoarele întrebări:

• Terapeutul respectă și răspunde la preferințele și nevoile tale?

• Simți că există suficientă relație sau sinergie pentru a fi sincer cu el?

• Te simți înțeles?

• Ai încredere în el?

Și, în sfârșit:

Termenii terapiei au sunat corect, te vor putea ajuta cu problemele pe care le-ai adus în discuție? De asemenea, dintr-o perspectivă practică, este disponibil să te întâlnească la ore potrivite? Ați discutat durata și costul terapiei? Dacă nu, de ce nu?

 

Răspunsurile la aceste întrebări te pot ajuta să decizi dacă vei continua să lucrezi cu acest terapeut sau, dacă este disponibilă opțiunea, să îl schimbi cu un terapeut diferit. Înainte de a te grăbi să iei o decizie, e bine să iei în considerare modul în care răspunsul tău legat de un terapeut ar putea avea atât de mult legătură cu tine cât și cu el.

Așadar, ar trebui să te simți capabil să discuți cu terapeutul tău oricare dintre problemele pe care le-am ridicat în acest ghid. Mai presus de toate, amintește-ți că, dacă ești nemulțumit, este perfect normal să soliciți un alt terapeut.

Articol tradus și adaptat de Soulver
Articol inițial scris de Kate Smith pentru psyche.co.uk

sursă: https://psyche.co/guides/how-to-pick-the-therapist-who-is-right-for-you

Default image
Soulver