fbpx

Cum să fii un părinte mai bun pentru copilul tău

Chiar înainte de a apărea copilul tău pe lume, începi să îți pui întrebarea dacă vei fi oare un părinte bun. Ne gândim adesea la modul în care părinții noștri au avut grijă de noi și reflectăm la practicile pe care am vrea să le folosim cu cei mici sau lucrurile pe care le-am face diferit. De exemplu, dacă părinții tăi nu au fost foarte receptivi la emoțiile tale sau au avut metode de disciplină tradiționale, s-ar putea să-ți dorești să pui în practică metode actuale de parenting.

Când vine vorba despre a fi cel mai bun părinte, poate fi mai complex decât îți imaginezi. E foarte puțin probabil să fii un părinte perfect în fiecare zi; așteaptă-te la anumite derapaje și la foarte multe lucruri noi pe care le vei învăța prin intermediul copilului tău. Acest lucru se întâmplă indiferent dacă te afli la primul copil sau la al treilea. Fiecare copil este diferit și vei învăța extrem de multe de la fiecare dintre ei.

Acestea fiind spuse, cei care așteaptă să devină părinți dar și cei la început de drum își fac adesea griji cu privire la găsirea informațiilor potrivite. Familia și prietenii pot avea păreri contradictorii, iar presiunea devine din ce în ce mai mare. De asemenea, ideile despre parenting și viața de familie diferă de la cultură la cultură și de la grup la grup. Deci, nu trebuie să fim părinți în același mod cu toții, însă există câteva strategii pe care aproape oricine le poate implementa pentru a fi cel mai bun părinte pentru copilul său.

Stiluri de parenting

Când te documentezi despre bunele practici în parenting, e posibil să găsești informații despre stilurile de parenting pe care majoritatea părinților le folosesc cu știință sau fără. Înainte de a discuta despre strategiile pe care le menționam mai sus, este bine să înțelegem stilurile de parenting prezente în societatea noastră. Deși le întâlnim în ziua de azi, nu toate sunt considerate benefice pentru copii. Există patru stiluri de parenting:

Parentingul autoritar

Îl vei recunoaște instant pe părintele care folosește stilul autoritar pentru a-și crește copiii. În general, ei prețuiesc ascultarea mai presus de orice și rareori îi oferă copilului un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care este crescut. De obicei, acești părinți vor stabili anumite reguli pe care copiii trebuie să le urmeze negreșit. Dacă copilul încalcă vreo regulă, va fi pedepsit sau va fi folosită o altă formă disciplinară. Acest stil de parenting poate avea consecințe negative.

Parentingul permisiv

Părintele permisiv este în general definit de lipsa unor limite în îndrumarea copilului. Acest părinte poate vedea copilul ca fiindu-i mai mult un prieten, iar comportamentul lui se va  reflecta în această relație. Folosind acest stil, părinții sunt în general foarte toleranți și adaptabili atunci când vine vorba despre ceea ce-și dorește copilul să facă. Și nu este vorba că nu le pasă. În fapt ei pot fi foarte prezenți și disponibili, însă adesea nu-l pot ajuta pe copil să se auto-regleze sau să mențină disciplina.

Parentingul neimplicat

Parentingul neimplicat este în multe privințe, exact așa cum sună. Acest stil de parenting este de obicei atribuit părintelui care neglijează să ofere sprijinul sau suportul emoțional necesar, nu reușește să stabilească reguli sau limite, și în general, pune foarte puține cerințe copilului său. Fără îndrumarea adecvată a părintelui, copilul este lăsat în general să-și dea seama singur.

Parentingul autoritativ

Dintre toate patru, acest stil este cel mai recomandat. Parentingul autoritativ se caracterizează prin iubire și sprijin, îngrijire, respect pentru copil și rațiune. Cu alte cuvinte, acest tip de parenting este o abordare moderată, preluând calități din celelalte stiluri și combinându-le. Părintele autoritativ pune accent pe buna comunicare dintre părinți și copii, precum și empatia față de emoțiile copilului. Este o abordare echilibrată prin care manifești interes pentru viața copilului tău, oferindu-i autonomie și totodată îndrumare.

Cercetările arată că acei copii crescuți în stil autoritativ au mai multe șanse să devină independenți, să aibă succes din punct de vedere academic și să se comporte mai bine.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Sfaturi de parenting susținute de cercetări

Așa cum menționam mai sus există numeroși factori precum mediul familial sau cultura, ce joacă un rol în strategiile de parenting abordate. Majoritatea sfaturilor nu oferă o soluție atotcuprinzătoare, însă folosind câteva dintre ideile următoare, poți vedea care se potrivesc în abordarea ta ca părinte:

Iată câteva sfaturi de parenting susținute de cercetări, pe care le poți lua în considerare:

Petrece mai mult timp pentru a consolida comportamentul bun și efortul

Adesea părinții cred că singurul lucru care împiedică copilul să se comporte negativ este teama de pedeapsă. Într-adevăr disciplina este importantă și e nevoie de reguli (inclusiv de consecințe pentru încălcarea lor), dar cercetările arată că cei mici răspund mai bine la laude decât la disciplinare. Totuși, laudele nu ar trebui să fie constante deorece pot deveni principalul motivator al copilului. Se crede că lăudarea efortului mai degrabă, decât a abilității este mai benefică pe termen lung.

Fii la curent cu dezvoltarea copilului tău

Anumite comportamente însoțesc stadii specifice de dezvoltare și se regăsesc la majoritatea copiiilor, în timp ce altele indică faptul că cel mic are nevoie de întăriri suplimentare sau de consecințe pentru a atenua problemele. Îmbrățișează creșterea copilului tău și capacitatea de a-și forma propriile gânduri și opinii. Bineînțeles, dacă acesta preia obiceiuri și comportamente dăunătoare, poți interveni și explica cum dorești să lucrați pe acele situații, pentru a modifica comportamentul. Însă se recomandă să le oferi copiiilor (în special celor aflați la adolescență) libertatea de alegere adecvată vârstei, cum ar fi să-și aleagă singur hainele sau să aibă mai multă autonomie față de ceea ce citesc sau urmăresc.

Fii un exemplu bun de urmat

Copiii ne privesc constant, iar pe măsură ce cresc, probabil că vor începe să imite comportamentele, relațiile și stilul de conversație ale părinților. Pentru părinții care sunt conștienți de tiparele lor comportamentale, acest lucru poate fi ceva pozitiv. Cu toate acestea, este posibil ca unii părinți să nu aibă cele mai sănătoase obiceiuri sau să nu fie la fel de atenți la ceea ce fac sau spun, iar acest lucru se poate răsfrânge asupra copilului. Ei pot interioriza aceste acțiuni sau comportamente în viața lor și le poate afecta încrederea în sine și nu numai.

Fă-ți timp pentru a menține o relație puternică

A fi părinte este o muncă grea care se alătură altor responsabilități, cum ar fi menținerea unui loc de muncă, plata facturilor și încercarea de a avea un hobby sau de a petrece într-un anumit fel timpul liber. Este plină de satisfacții, însă este o meserie în sine. Unii copii încep să se îndepărteze de părinți atunci când au mai multă independență, iar ca adult ocupat, s-ar putea să întâmpini dificultăți în a observa distanța care se produce între tine și copil. Adevărul este că mai mult decât orice, copilul are nevoie de tine să fii disponibil din punct de vedere emoțional. Are nevoie de un spațiu sigur pentru a vorbi despre cum se simte, pentru a fi sincer și așa mai departe. E bine să știi că copilul tău va avea nevoie de tine – uneori mai mult ca niciodată – ca adolescent și adult.

Asigură-te că oferi copiului tău un mediu stabil, creativ și iubitor

Structura și stabilitatea vă pot ajuta copilul în creșterea și dezvoltarea lui. Copiii se simt adesea nesiguri atunci când lucrurile sunt imprevizibile și pot dezvolta probleme de comportament atunci când nu există o rutină. Un mediu care nu este doar sigur, ci le și permite să fie creativi, să învețe, să crească și să fie iubiți necondiționat îi va ajuta să prospere. Cu alte cuvinte, concentrează-te pe ceea ce contează cu adevărat. Este ușor să fii prins în lucrurile mici, dar la sfârșitul zilei, respectarea cuvântului tău (de ex. luarea lui de la școală când îi promiți că vei face asta), arătându-i  afecțiunea, îmbrățișându-i autonomia și oferindu-i spațiu pentru a fi el însuși poate avea un impact uriaș în viața sa.

Ai grijă de tine 

Creșterea unui copil înseamnă să te asiguri că este îngrijit corespunzător, dar e vital să ai grijă și de bunăstarea ta fizică și mintală. Asta înseamnă să ai grijă constant de tine, să soliciți ajutor atunci când ai nevoie, astfel încât să ai parte de pauză atunci când e necesar. Uneori, oamenii se simt vinovați atunci când au grijă de ei, dar gândește-te astfel: dacă ai grijă de tine, te asiguri că copilul tău va fi crescut de cea mai bună versiune a părintelui său. Meriți asta și pe deasupra îi oferi un exemplu pozitiv.

Solicitarea ajutorului ca părinte

Indiferent dacă dorești să vorbești despre sănătatea ta psihică și emoțională sau despre preocupările pe care le ai ca părinte sau orice alt aspect care îți afectează viața, sprijinul unui terapeut te poate ajuta. Terapeuții sunt imparțiali și pot crea un spațiu sigur pentru tine și sănătatea ta mintală. Este o modalitate de a avea grijă de tine, care poate avea beneficii și pentru familia ta. 

Cu Soulver poți accesa terapeuți profesioniști fără a părăsi locuința, fiind o opțiune accesibilă pentru părinți și persoane foarte ocupate. Indiferent dacă alegi să te întâlnești cu terapeutul față în față sau de la distanță, meriți sprijin și îngrijire de calitate în timp ce te bucuri de călătoria ta ca părinte.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Sursă:​​ https://www.betterhelp.com/advice/parenting/good-parenting-practices-and-tips/

Default image
Lazar Arina