fbpx

Importanța terapiei în rândul comunității LGBTQ+


Terapia LGBTQIA+, atât ca terapie online, cât și ca terapie față în față, poate schimba cu totul perspectiva persoanelor din comunitatea LGBTQ+. Acest lucru se datorează faptului că terapia oferă persoanelor queer care au nevoie de suport, un sentiment de înțelegere și siguranță pe care s-ar putea să nu îl experimenteze în alte instituții dedicate sănătății mintale. Cu toate acestea, nu toți pot accesa îngrijirea de care au nevoie, fie din lipsă de resurse, fie că nu știu unde pot găsi acest sprijin. 

De ce este atât de puternică nevoia de terapie LGBTQIA+ și ce poți face tu dacă ai nevoie de sprijin ca persoană parte din comunitatea LGBTQ+?

Pentru început este important să înțelegem ce înseamnă mai exact acronimul LGBTQ+.

LGBTQ+ se referă la: lesbiană, gay, bisexual, transgender, questioning/queer, iar semnul + semnifică includerea celorlalte identități din cadrul comunității.

Mai sunt folosite și acronime similare precum LGBTQ+QIA2S+ care înseamnă lesbiană, gay, bisexual, transgender, questioning/queer, intersexual, asexual și bi-spiritual (two-spirit).

Ce este terapia LGBTQ+?

Persoanele specializate care lucrează cu comunitatea LGBTQ+ nu se referă doar la acceptarea sau toleranța acestora la un nivel superficial. Există o diferență majoră între includerea unei comunități sau grup demografic și resursele create special pentru acea comunitate sau grup demografic. Terapia LGBTQ+QIA+ este construită pentru această comunitate și pentru vindecarea traumelor intergeneraționale.Terapia ar trebui să ofere un mediu sigur, conștient și empatic în care o persoană poate primi îngrijire de la un terapeut care înțelege cum este să fii LGBTQ+ și poate empatiza cu experiențele pacientului.

De ce este nevoie de o astfel de terapie?

Este mult mai probabil ca persoanele care fac parte din comunități marginalizate să se confrunte cu afecțiuni ale sănătății mintale. Mai ales dacă ai de-a face cu mai multe moduri de marginalizare/discriminare, nu doar una singură, accesul la îngrijire specializată poate fi o adevărată provocare. 

Statisticile indică faptul că:

  • Adolescenții LGBTQIA+ au de 6 ori mai multe șanse să experimenteze o afecțiune mintală în comparație cu adolescenții care nu sunt LGBTQ+.
  • Un sondaj din 2019 a arătat faptul că 3% dintre tinerii LGBTQIA+ au fost hărțuiți sau agresați la școală. 59,1% s-au simțit nesiguri la școală din cauza orientării lor sexuale, iar 42,5% s-au simțit nesiguri din cauza expresiei lor de gen.
  • 1 din 3 adulți LGBTQIA+ se confruntă cu o afecțiune mintală, în timp ce 1 din 5 adulți care nu sunt LGBTQ+ se confruntă cu acest lucru.
  • 15% dintre persoanele LGBTQIA+ se confruntă cu o tulburare a consumului de substanțe, în timp ce doar 8% dintre persoanele care nu sunt LGBTQIA+ fac acest lucru.

Discriminarea, hărțuirea sau bullying-ul sunt toate prejudicii cunoscute pentru sănătatea fizică și mintală. Cercetările arată faptul că persoanele care se confruntă cu discriminare, stigmatizare și marginalizare generală pot trece prin probleme severe ale sănătății mintale.

Întrebarea este: „De ce persoanele LGBTQ+ sunt mai predispuse să experimenteze o boală sau o tulburare mintală?” Este important să rețineți faptul că răspunsul se referă mai degrabă la tratamentul persoanelor LGBTQ+, decât la o anumită parte a comunității. 

Este extrem de benefic să te afli într-un spațiu creat special pentru tine. Dacă îți petreci cea mai mare parte a timpului în preajma unor persoane heterosexuale, cisgen sau oameni care nu sunt informați asupra subiectului queer, te poți simți de multe ori singur sau neînțeles.

Găsește un terapeut Soulver.

Plăți sigure prin stripe

Discriminarea și stigmatizarea LGBTQ+ în rândul specialiștilor din domeniul sănătății

Domeniul sănătății ar trebui să fie mereu un spațiu sigur. Din păcate, nu întotdeauna este cazul în rândul comunităților marginalizate, inclusiv al comunității LGBTQ+. Discriminarea și stigmatizarea din partea specialiștilor din domeniul sănătății sau a furnizorilor de servicii pot apărea în diferite moduri. 

Acestea pot include: refuzarea tratamentului de fertilitate, reținerea blocantelor pubertății și a terapiei de substituție hormonală (HRT), refuzul serviciilor de asistență medicală (indiferent dacă aceste servicii sunt legate de sexualitate și sex sau nu) și eșecul de a recunoaște experiențele sexuale ca fiind unele diferite, precum și experiențele legate de sexul persoanei, dar și modul în care specialiștii pot oferi informații în conformitate cu nevoile de sănătate sau de asistență medicală.

Nivelurile la care discriminarea și stigmatizarea pot apărea în cadrul serviciilor de sănătate pot varia. Unii furnizori de servicii pot fi de-a dreptul intoleranți, în timp ce alții nu recunosc comunitatea LGBTQ+ și refuză nevoile lor de asistență medicală. Deseori un furnizor nu conștientizează că poate provoca mai mult rău. Acest lucru poate fi un declanșator sau poate servi drept barieră în a adresa în viitor nevoile unui serviciu de sănătate.

Iată motivul pentru care serviciile de sănătate medicală și mintală dedicate comunității LGBTQ+ sunt vitale. Poate fi destul de dificil să găsești un serviciu de îngrijire plin de susținere și înțelegere în zone îndepărtate sau zone care în mod obișnuit acceptă mai puțin comunitatea LGBTQ+.

Prevenția și combaterea discriminării în cadrul serviciilor de sănătate

Toată lumea merită să beneficieze de îngrijire fizică și mintală, iar mai jos sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a te proteja de discriminare în cadrul serviciilor de sănătate și beneficia de ajutorul de care ai nevoie:

  • Caută un medic/terapeut care susține comunitatea LGBTQ+. Și mai bine ar fi să obții o consultație la un medic/terapeut care face parte din comunitatea LGBTQ+, dacă este posibil.
  • Dacă ai nevoie de o intervenție chirurgicală sau terapie de substituție hormonală, încearcă să găsești pe cineva care oferă consimțământ informat în zona LGBTQ+.
  • Cunoaște-ți drepturile. Înțelegerea legislației LGBTQ+, poate fi utilă în unele scenarii în care o persoană se confruntă cu discriminare, hărțuire sau chiar o neînțelegere.
  • Nu accepta un tratament slab. Consultă un alt medic dacă nu primești un tratament adecvat de la o primă persoană. Dacă poți călători, iar aceasta este singura ta opțiune pentru a obține cea mai bună îngrijire, poate că merită efortul.
  • Pune întrebări la telefon înainte de a vedea un medic față-n față. Acest lucru te poate ajuta să înțelegi nivelul lor de cunoștințe și nivelul tău de confort.
  • Vorbește cu alte persoane LGBTQ+ și împărtășește experiențe. În acest fel, poți găsi un medic/ terapeut pe baza unor experiențe reale de la alte persoane cu identități similare.

Poate fi util să ai alături pe cineva. Mulți oameni spun că se simt luați mai în serios atunci când o altă persoană este alături de ei la o consultație și de asemenea poate fi de folos să ai pe cineva martor în cazul în care experiența este una negativă. Este și o chestiune de sprijin moral.

Ce pot face persoanele din comunitatea LGBTQ+ pentru a susține sănătatea lor mintală?

Unele persoane nu sunt pregătite să înceapă terapia sau consilierea din cauza unor anumite bariere, una dintre ele fiind costul. Iată câteva lucruri pe care le poți face fără a investi un anumit buget:

  • Găsește o comunitate. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Poți căuta grupuri de asistență, fie că sunt virtuale sau față-n față sau găsește cel mai apropiat centru de resurse LGBTQ+.
  • Vorbește cu o persoană de încredere despre situația prin care treci. Ia în considerare utilizarea unei linii telefonice dacă nu te simți confortabil să vorbești cu cineva din viața ta personală (cum ar fi un prieten sau un membru al familiei) și ai nevoie de un spațiu sigur.
  • Ai grijă de tine! Validează-ți sentimentele și oferă-ți compasiune. Munca interioară cu copilul din tine este utilă în vindecarea rănilor din trecut sau în lupta împotriva traumei. În plus, dacă ești o persoană activă și te simți la limita puterilor, amintește-ți că este în regulă să îți faci timp pentru tine.
  • Folosește alte resurse, cum ar fi liniile telefonice directe, cărțile și podcasturile create special pentru comunitatea LGBTQ+. Te poți simți incredibil de bine atunci când urmărești conținut media creat de persoane queer și descoperi experiențe comune.

Dacă îți dorești să faci terapie și te întrebi ce este potrivit pentru tine, nu uita să explorezi opțiunile disponibile. Multe persoane consideră terapia de grup, terapia individuală sau ambele ca fiind eficiente. Găsirea unei terapii de grup creată special pentru comunitatea queer sau pentru o anumită categorie demografică (de exemplu, terapia de grup concepută special pentru persoanele transgender, terapia de grup concepută special pentru persoanele LGBTQ+ dintr-o anumită grupă de vârstă și așa mai departe) poate fi extrem de benefică.

Cum poți oferi sprijin comunității LGBTQ+?

Iată câteva moduri prin care poți sprijini comunitatea LGBTQ+:

  • În primul rând, ascultă și crede în comunitatea LGBTQ+. Dacă cineva vorbește despre experiențele sau nevoile sale, ascultă. Amintește-ți că persoanele LGBTQ+ sunt experți ai propriilor experiențe. Dacă cineva își declară identitatea sexuală, crede-l,iar dacă cineva vorbește despre o experiență de marginalizare, discriminare sau hărțuire, crede-l. Amintește-ți că deși nu ai mai văzut în trecut anumite tipuri de homofobie sau transfobie, asta nu înseamnă că aceste experiențe nu există.
  • Fii dispus să recunoști și să lucrezi cu propriile prejudecăți. Deși poate fi incomod, cu toții putem avea prejudecăți, iar conștientizarea lor este singura modalitate de a le rezolva.
  • Protejează comunitatea în mediile sociale. Ia din greutatea pusă pe spatele persoanelor LGBTQ+, sustinându-le atunci când auzi remarci homofobe sau transfobe. De asemenea, întreabă oamenii din viața ta cum îi poți sprijini atunci când își declară pentru prima dată identitatea sexuală sau aduc în discuție o anumită problemă cu care se confruntă. De exemplu, poți întreba un prieten transgender care iese în oraș cu tine dacă ar dori să corectezi tu persoanele care folosesc pronumele incorect.
  • Implică-te acolo unde contează. Contactează parlamentari și votează împotriva legilor anti-LGBTQ+, cum ar fi cele care restricționează copiii transgender de la asistența medicală.

Protejează nu doar persoanele pe care le vezi ca fiind acceptabile sau confortabile pentru tine, ci pe toți cei din comunitate, inclusiv pe cei foarte marginalizați.


Ce face un terapeut dedicat LGBTQ+?

Terapeuții LGBTQ pot ajuta persoanele din comunitatea LGBT să-și exploreze identitatea și expresia de gen care pot diferi de genul atribuit la naștere, explorarea orientării sexuale și gândurile despre declararea identității lor sexuale, identificarea și gestionarea problemelor de sănătate mintală (cum ar fi stima de sine scăzută, tulburări de alimentație și ideație suicidară), disforie de gen, probleme de identitate sexuală, traume de agresiune sexuală, eforturi în schimbarea orientării sexuale și abordarea discriminării sau hărțuirii din cauza stigmatizării sociale. 

Găsirea terapeutului potrivit pentru tine este extrem de importantă pentru a te asigura că primești sprijinul de care ai nevoie, terapia jucând un rol esențial în acceptarea de sine.

Terapia ar trebui întotdeauna să fie un spațiu sigur. Suntem aici pentru tine!

Găsește un terapeut Soulver.

Plăți sigure prin stripe

Ce este un terapeut afirmativ?

Consilierii în terapie LGBTQ afirmativă sunt profesioniști în domeniul sănătății mintale care lucrează în mod specific cu probleme LGBTQ (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, queer), asigurându-se că bunăstarea mintală a acestor persoane se îmbunătățește. De exemplu, dacă o persoană identificată ca fiind homosexuală este supusă amenințării terapiei reparatorii, această persoană s-ar putea întâlni cu un terapeut de afirmare LGBTQ pentru a rezolva situațiile cu care se confruntă. Dacă această amenințare vine din partea unui membru al familiei, persoana în cauză poate solicita și consiliere familială pentru a parcurge pașii următori, fie pentru unitate familială sau pentru a se îndepărta de familie într-un mod sănătos. 

Este important de menționat faptul că terapeuții dedicați LGBTQ pot fi terapeuți queer sau susținători care doresc să ofere sprijin în sănătate mintală comunității LGBTQ.

Sursă: https://www.betterhelp.com/advice/inclusive-mental-health/community-healing-why-is-there-a-need-for-lgbtq-therapy/

Default image
Soulver