fbpx
singurătate de sărbători

Cum facem față singurătății în preajma sărbătorilor

Faptul că ne simțim singuri de sărbători ne face deseori să ne gândim dacă ceva este în neregulă cu noi. Toți din jurul nostru par că știu cum să fie fericiți, sunt alături de cineva, știu cum să sărbătorească, sunt veseli și parcă strălucesc. Însă sentimentul de singurătate în preajma sărbătorilor este extrem de comun.

Faptul că experimentăm momente de singurătate de sărbători ne face deseori să ne gândim dacă ceva este în neregulă cu noi. Toți din jurul nostru par că știu cum să fie fericiți, sunt alături de cineva, știu cum să sărbătorească, sunt veseli și parcă strălucesc. Însă sentimentul de singurătate în preajma sărbătorilor este extrem de comun. Cu atât mai mult în acest context pandemic.

Luminițele de pe străzi, brazii împodobiți, ghirlandele de la ferestrele oamenilor, colindele care răsună în magazine, toate aceste simboluri de sărbătoare pot scoate la iveală cele mai frumoase sentimente din lume și totodată cele mai apăsătoare. Pare că toată lumea își conturează propriul basm de Crăciun alături de cei pe care îi iubesc, își alocă bani pentru cadouri și mâncare, iar pe deasupra au timp și de voluntariat. Această fantezie împachetată într-o mare fundă roșie și sclipitoare, nu are de fapt nicio legătură cu realitatea celor mai mulți oameni.

Această perioadă atrage cu sine un extra stres și singurătate, chiar și pentru acei fanatici autoproclamați ai sărbătorilor.

Alianța Națională pentru Boli Mintale din SUA spune că „extra stresul, așteptările nerealiste și amintirile sentimentale ce însoțesc sezonul” sunt surse ale singurătății pentru toată lumea în preajma sărbătorilor, dar mai ales pentru cei care se luptă cu anumite probleme de sănătate mintală.

Presiunea specifică sărbătorilor este foarte intensă în rândul țării noastre și nu numai, pentru că cel mai adesea acesta este singurul moment din an în care întreaga familie se reunește. Unii dintre noi se simt obligați să aleagă între familii, să cumpere bilete de avion și cadouri, chiar dacă poate nu stau foarte bine din punct de vedere financiar. Alții simt că nu au cu cine să își petreacă sărbătorile sau că persoanele dragi fie sunt departe, fie nu mai sunt prin preajmă – oameni care au murit sau foști parteneri – ambele categorii scoțând la iveală unele dintre cele mai frumoase și totodată dureroase amintiri de sărbători.

Sărbătorile evocă atât plăcere,

cât și durere

Există un moment în viața noastră de adulți când realizăm că în spatele magiei de sărbători din copilărie se află de fapt multe sacrificii: mama noastră care s-a stresat ca noi să primim cadourile mult dorite, tatăl care a ratat cine în familie lucrând peste program pentru a ne permite o masă îmbelșugată de Crăciun sau fratele cel mare care a pierdut o noapte întreagă împachetând cadouri, în timp ce frații mai mici îl venerau pe Moș Crăciun. Adevăratul spirit al sărbătorilor constă în aceste mici gesturi, dar la fel ca toate spiritele, poate bântui.

Chiar și amintirile de sărbători pe care le avem ca adulți, se pot simți ca o fereastră spartă spre trecut.

Abia putem distinge scena caldă și strălucitoare din spatele bucăților sparte, dar simțim căldura mult timp după ce focul s-a stins. Pot fi amintirile cu un fost iubit alături de care am creat anumite tradiții, ce au ajutat la vindecarea rănilor din copilărie, ca acum să creăm noi tradiții cu o altă persoană. Trecerea întâmplătoare pe lângă apartamentul în care am sărbătorit Crăciunul cu un vechi prieten care nu mai e prezent în viața noastră. E vorba poate și despre cadourile de care copiii noștri se vor plictisi rapid în 2 săptămâni.

Cel mai probabil nu există nicio altă perioadă a anului în care plăcerea și durerea amintirilor noastre să se simtă atât de intens, să experimentăm o așa dualitate a sensului sentimentelor de bucurie pe care le avem.

A face față singurătății într-o perioadă de criză

Felicitările crăciunești și pozele din social media cu familii în pulovere asortate, ținând în mâini căni cu ciocolată caldă ne prezintă o imagine idealizată, perfectă. Însă în spatele fiecărei ghirlande luminoase și brad împodobit se află anumite sentimente ascunse pe care sărbătorile reușesc să le scoată la iveală. E vorba despre acele sentimente de lipsă – de a nu avea suficient și de a nu fi suficient. Iar în acest context al pandemiei, al conflictelor economice și înstrăinare globală, totul s-a amplificat.

Cam câți dintre noi au experimentat anul acesta trăiri precum…:
  • Dorința de contact fizic;
  • Dorința de a sta la o masă împreună;
  • Epuizare numărând zilele până la ieșirea din izolare;
  • Izolare din cauza imposibilității de a vizita și de a fi vizitat (mai ales centrele de bătrâni);
  • Dorința de a face cumpărături sau de a bea o cafea în locurile preferate, care s-au închis – ne e dor de acele fețe familiare;
  • Dorința de a discuta cu un străin la casa de marcat despre cadourile pe care le cumpără;
  • Dorința de a ne vedea copiii alături de bunici și de a primi ajutor din partea lor;
  • Dorul de a participa la o petrecere de sărbători la birou;
  • Dorința de a merge la o primă întâlnire față-n față.

Se știe faptul că riscurile mortalității în contextul singurătății și al izolării pot fi comparate cu cele ale obezității și fumatului. Acest lucru s-a resimțit cu atât mai mult în ultima perioadă. Un lucru știm sigur legat de singurătatea specifică sărbătorilor în acest an: faptul că o mare parte dintre circumstanțe sunt universale – la fel și resursele pentru a lupta împotriva ei.

A cere & a oferi suport

Continuăm să trăim într-o perioadă care cere o anumită rezistență colectivă. Relațiile interpersonale sunt acel factor protectiv care nu ne lasă să ”ne scufundăm” în perioadele de criză. Sezonul de sărbători este o oportunitate de a crea noi tradiții care să provoace ADN-ul societății noastre să nu mai creadă că trebuie să facem totul de unii singuri.

Este momentul ideal de a practica colectivismul creativ în locul supraviețuirii darwiniste a celui mai bun.
singurătate de sărbători

Trimite cărți poștale. Scrie scrisori. Arată-ți recunoștința pentru oamenii importanți din viața ta, sunându-i. Gătește pentru cineva și lasă-i mâncarea la ușă. Adoptă un animal de companie. Crește o mică grădină interioară. Ieși la o plimbare lungă și salută trecătorii. Alege două trei persoane din cercul tău și faceți o promisiune că veți găti sănătos împreună. Gătiți împreună pe FaceTime. Susține un business local pe care-l îndrăgești, cumpărând carduri cadou și oferindu-le prietenilor. Alătură-te unui grup online, forum de film sau club de carte. Fă voluntariat. Contactează un azil de bătrân și află dacă cineva are nevoie să vorbească la telefon. Dacă ești prin oraș, oprește-te să asculți muzicienii de pe stradă. Înscrie-te la o clasă virtuală de sport.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Sunt multe modalități prin care poți transforma singurătatea de sărbători într-o puternică sănătate relațională. Bineînțeles, asta este ușor de spus, dar mai greu de făcut. Atunci când ne confruntăm cu singurătatea, poate fi extrem de dificil să cerem ajutorul. Un sfat în acest sens, ar fi să te alături unei comunități unde poți deschide subiectul singurătății. Astfel, vei afla de la alte persoane care trec prin același lucru, care sunt micile lucruri ce îi ajută pe ei în depășirea acestei perioade. Faptul că știi că nu ești singur în ”barcă”, te va impulsiona să te deschizi și să treci mai ușor printr-o perioadă de criză.

Sursă articol: https://www.estherperel.com/blog/coping-with-loneliness-around-the-holidays?utm_source=Facebook&utm_medium=Post&fbclid=IwAR23Mp4aLY-8HBkZ7Iv5uhoHP6nJORWfvsIVmnbUh8O28yzHmz-QOtM0kfc
Sursă foto: www.unsplash.com
Default image
Lazar Arina