fbpx

Este terapia online potrivită pentru tine?

În urma pandemiei globale, s-a observat o creștere semnificativă a ședințelor de terapie online. Este aceasta potrivită și pentru tine?

Pandemia globală a răspândit frică, anxietate și depresie, pe lângă numeroase boli fizice. Milioane de oameni au stat închiși în propriile case, neputând participa la ședințe de terapie față în față, iar sănătatea lor mintală a avut de suferit. De exemplu, America se află în pragul unei alte crize de sănătate cauzată de economia incertă, izolare și traumă psihologică generală.

Drept urmare, s-a observat o creștere semnificativă a programărilor de tele-terapie. Acestea sunt sesiuni de terapie online în care pacienții pot discuta cu un terapeut autorizat, în timp ce se află acasă, în siguranță. Unele sesiuni se desfășoară prin telefon, în timp ce altele sunt efectuate prin apel video sau prin mesaje-text.

Terapia online nu este pentru toată lumea.

Terapia online are cu siguranță anumite beneficii pentru mulți dintre pacienți, normalizând importanța sănătății mintale într-o perioadă în care ar trebui să punem într-o lumină pozitivă terapia, indiferent de forma ei.

Cu toate acestea, nu vom minți: terapia online nu este pentru toată lumea. Există un set de argumente pro și contra. Vrem să te ajutăm să descoperi dacă terapia online este potrivită pentru situația ta, de aceea îți propunem să-ți răspunzi la următoarele trei mari întrebări.

Îți va lipsi experiența unei terapii ”adevărate”?

Cei care au încercat această formă de comunicare cu psihologul, susțin că terapia online este mult mai convenabilă decât terapia obișnuită și afirmă de asemenea, că e mai accesibilă.

Întrebarea este: sesiunile de terapie online sunt la fel de eficiente? Multe studii indică faptul că da.

Un studiu din 2014 publicat în ”Journal of Affective Disorders” a constatat că tratamentul online a fost la fel de eficient ca tratamentul față-n față pentru persoanele cu depresie. De asemenea, un studiu recent din 2018 a indicat faptul că terapia cognitiv-comportamentală online este la fel de eficientă ca și tratamentul față-n față pentru atacuri de panică, anxietate socială și anxietate generală.

Într-o recenzie a studiilor publicate în ”World Journal of Psychiatry”, pacienții care primeau tratament pentru sănătate mintală prin intermediul conferințelor video au raportat ”niveluri ridicate de satisfacție”.

Cele două tipuri de terapie nu sunt același lucru.

După cum subliniază Amy Morin în Psychology Today „una dintre cele mai mari îngrijorări cu privire la terapia online este că terapeuții nu au posibilitatea de a observa pacientul – care de obicei reprezintă o parte integrantă a evaluării și ulterior, a diagnosticului. Tonul vocii, limbajul corpului și comportamentul general oferă o perspectivă asupra bunăstării unei persoane.”

Deși această îngrijorare poate fi oarecum atenuată prin folosirea apelurilor video în locul apelurilor telefonice sau a mesajelor-text, este clar faptul că terapia online nu se simte la fel ca terapia față-n față. Pentru unii, acest aspect ar putea fi un impediment în alegerea terapiei online.

Într-un sondaj, 85% dintre respondenți au răspuns că se simt confortabil în ceea ce privește capacitatea lor de a vorbi în timpul sesiunilor de terapie online, însă mai puțin sprijiniți și încurajați, comparativ cu terapia față în față.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe
Întrebarea pe care vrem să ți-o adresezi este următoarea: voi pierde din experiența terapiei față în față?
  • Îți va lipsi să vorbești cu un terapeut în care ai încredere?
  • Să simți empatia și limbajul corpului său în timp ce îți exprimi sentimentele?
  • Să fii consecvent și să participi la întâlnirile față în față?

Nu există un răspuns corect sau greșit la această întrebare. În funcție de personalitatea ta sau de situațiile cu care te confrunți, s-ar putea să te simți mai mult sau mai puțin confortabil să optezi pentru comunicarea online, iar asta e perfect normal.

Ai un spațiu sigur unde poți vorbi deschis?

Una dintre cele mai mari preocupări pe care multe persoane o au în ceea ce privește terapia online este legată de lipsa confidențialității.

Pe lângă faptul că le este dificil să găsească un loc sigur pentru a vorbi în propria casă, sunt îngrijorați și de mediul online al terapeutului, de faptul că informațiile nu ar putea să rămână la fel de ”confidențiale”, așa cum se întâmplă la ședințele față în față.

Și acum, sincer vorbind, este o preocupare foarte pertinentă.

Cu toate acestea, majoritatea terapeuților online iau confidențialitatea foarte în serios, mulți dintre ei folosind o platformă specializată pentru a desfășura ședințele de terapie.

Ce poți face pentru a-ți proteja confidențialitatea?

Utilizatorii au opțiunea de a folosi un nume fals sau anonim, ceea ce poate elimina teama de a fi expus sau jena resimțită. Dacă te îngrijorează confidențialitatea, poți adresa o serie de întrebări terapeutului tău despre sistemul pe care îl folosește și despre ce poți face tu pentru a-ți proteja confidențialitatea.

Una peste alta, putem spune că aspectul confidențialității este cea mai mare problemă. Adevărata îngrijorare este că nu te vei simți în siguranță și confortabil în timpul terapiei chiar dacă te afli în propria casă, în mașină sau oriunde alegi să desfășori ședința de terapie.

Ca terapia online să funcționeze pentru tine, ai nevoie să găsești un spațiu sigur în care poți vorbi deschis despre sentimentele, problemele tale, precum și să asculți feedback-ul terapeutului tău. Dacă locuiești cu alți membri ai familiei sau prieteni, acest lucru poate fi o adevărată provocare.

Iată câteva sfaturi pentru stabili un loc în care să ai parte de o sesiune de terapie productivă:
  • Alege un loc din timp;
  • Încearcă să-ți programezi ședințele atunci când știi că în jurul tău vor fi mai puține persoane sau distrageri;
  • Fii dispus să experimentezi până găsești un loc în care te simți 100% în siguranță;
  • Gândește-te la locurile unde te simți cel mai confortabil să vorbești deschis.

Expresia “spațiu sigur” nu este un termen doar pentru studenții care nu vor să fie judecați. Este un concept serios care definește un loc unde indivizii simt că se pot exprima fără a atrage riscuri sau anumite consecințe negative.

Orice terapeut care-și merită acest titlu știe faptul că a cultiva siguranța interioară și exterioară a clienților este absolut esențială. Însă este destul de dificil de atins acest obiectiv, atunci când nu vă aflați în aceeași încăpere.

Chiar te vei ține de terapia online?

Consecvența este cheia pentru mulți pacienți atunci când vine vorba de vindecare și de progres în atingerea obiectivelor terapiei. Când există decalaje mari între ședințe sau pacientul programează ședințe doar atunci când starea sa psihică este foarte scăzută, e dificil să se obțină rezultate reale pe termen lung.

De aceea majoritatea terapeuților recomandă ședințe săptămânale, pentru a-i ține pe pacienți conectați la un stil de viață mai sănătos și fericit. Un lucru minunat legat de terapia online este faptul că pacienții au parte de o comunicare consecventă. Îți poți contacta terapeutul în mod regulat, ori de câte ori simți nevoia să vorbești sau să ceri ajutorul. Dacă terapeutul nu este disponibil, poți întotdeauna lăsa un mesaj.

Conform TalkSpace , terapia este cea mai eficientă atunci când e făcută o dată pe săptămână timp de 45 de minute, 12-16 săptămâni. Asta înseamnă că trebuie să faci constant terapie timp de cel puțin 3 luni.

Te vei ține cu adevărat de terapia online?

Dacă simți că îți este greu să participi la sesiuni online pe care le poți anula cu ușurință sau ai putea oricând șterge aplicația atunci când nu ai chef să o folosești, terapia față în față făcută în mod consecvent ar putea fi cea mai bună soluție pentru tine.

Pe de altă parte, dacă îți place să vorbești mai des cu terapeutul tău din confortul propriei case, serviciile de terapie online ar putea fi cea mai potrivită alegere pentru tine.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Gânduri finale

Terapia online a devenit din ce în ce mai populară și ”normalizată” odată cu trecerea timpului, fie că vorbim de perioada pandemiei sau înainte de aceasta. Totuși, întotdeauna vor exista persoane pentru care terapia față în față va funcționa mai bine datorită situațiilor particulare, a personalității lor sau a problemelor pe care le confruntă.

Dacă simți că terapia online este pentru tine, e minunat! Există o mulțime de terapeuți online care așteaptă cu nerăbdare să te ajute să îți îmbunătățești viața.

Sursă: https://www.blunt-therapy.com/is-online-therapy-right-for-you/

Sursă foto: www.pexels.com

Default image
Lazar Arina