fbpx
obiceiuri zilnice cuplu

5 obiceiuri zilnice pentru o relație de cuplu sănătoasă

Fiecare relație trece prin suișuri și coborâșuri. Unele zile pot fi umitoare, în timp ce altele te pot face să plângi până la epuizare. Cheia pentru a rezista și a trece mai ușor peste aceste furtuni emoționale este formarea unor obiceiuri sănătoase de cuplu, încă de la începutul relației.

Iată 5 obiceiuri zilnice care pot ajuta în construirea unei relații sănătoase și puternice:

Nu evita conflictul

Conflictul este deseori considerat ca fiind un semn de slăbiciune, când de fapt este un lucru cu care se confruntă toate cuplurile, indiferent de cât de bine arată împreună în pozele de pe Instagram. În loc să încercați să evitați conflictul, mai bine învățați cum să gestionați neînțelegerile într-un mod iubitor și respectuos.

Tolman (psiholog american) susține faptul că un conflict nu ar trebui să includă insulte, blamări sau violență fizică. În schimb, partenerii ar trebui să se concentreze pe identificarea unui punct comun în care nevoile fiecăruia să se întâlnească și să se comunice deschis despre sprijinul pe care-l doresc.

Indiferent că aveți nevoie de spațiu, de ajutor în treburile casnice sau de mai multă încredere în luarea deciziilor, este important să ajungeți la rădăcina conflictului. Astfel, puteți trece peste discuțiile contradictorii într-un mod pozitiv și constructiv.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Fii deschis la schimbare

Dacă vei încerca să împiedici pe cineva să se schimbe, s-ar putea să-l îndepărtezi fără să-ți dai seama. Tolman (psiholog american) vede relațiile ca două procese paralele.

„Fiecare persoană ar trebui să aibă libertatea de a crește, de a se schimba, de a evolua. Speranța este ca fiecare dintre voi să evoluați într-un mod care să vă permită să ajungeți într-un loc complementar relației voastre.”

Tolman a constatat că cel mai adesea cuplurile se despart sau au conflicte atunci când se schimbă în moduri care nu sunt complementare. Este esențial să acceptăm faptul că schimbarea este inevitabilă și să fim deschiși la noi aventuri atât pentru parteneri, cât și pentru relație.

Înțelege stilul tău de atașament

Potrivit lui Tolman, stilurile de atașament se formează devreme și sunt influențate de relația cu părinții noștri. Adesea stilul de atașament este o alegere inconștientă.

„Ne creăm bazele pentru relații atunci când suntem foarte tineri și avem tendința de a le lua cu noi și în relațiile din perioada adultă.”

Dacă ești curios să afli mai multe despre cele patru stiluri de atașament, iată o scurtă prezentare a lor:

Securizant: oferă sprijin atunci când partenerul se simte stresat și de asemenea îl primește în spațiul său atunci când are nevoie de el.

Disprețuitor-evitant: se distanțează emoțional de partener.

Anxios-preocupat: caută un sentiment de siguranță și securitate, agățându-se de partener și creând o fantezie.

Fricos- evitant: frica de a fi atât prea apropiat de unii, cât și prea distant de alții.

În mod ideal, relațiile abordează un singur stil de atașament, în așa fel încât partenerii să se poată conecta unul la celălalt, fără a se simți vreodată abandonați.

Atenție la presupuneri

Este ușor să tragi concluzii pripite atunci când te simți rănit. Cu toate acestea, nu tot ceea ce auzim trebuie interpretat exact așa cum gândim. Cu alte cuvinte, imaginându-ți că știi de ce partenerul tău se comportă într-un anumit fel sau că știi tu mai bine ce a vrut să spună în ultima discuție, poate fi una dintre cele mai mari capcane ale unei relații.

În schimb, trage aer adânc în piept, încearcă să te liniștești, iar atunci când simți că te-ai echilibrat, cere partenerului tău clarificările de care ai nevoie pentru a avea mai multă claritate asupra situației.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Cere ajutorul

Deși știm cu toții că o bună comunicare este cheia unei relații de succes, puțini dintre noi suntem cu adevărat buni comunicatori. Primul pas într-o comunicare cât mai clară este să înveți să asculți pentru a înțelege în profunzime situația, în loc să răspunzi imediat sau să încerci să câștigi discuția cu un argument mai bun.

Puteți încerca diferite strategii sau instrumente de comunicare în cuplu, iar un terapeut specializat vă poate ghida în acest proces.

Sursă: https://www.talkspace.com/blog/build-strong-relationship-habits/

Default image
Lazar Arina