fbpx

Cum setăm limite sănătoase

Articol scris de psih. Andra Costin

Nu ești o persoană egoistă dacă setezi limite

Primul lucru pe care vrei să îl faci atunci când îți propui să setezi limite în relația cu cineva este să conștientizezi că nu ești o persoană egoistă și nepăsătoare dacă faci asta, din contră: setăm limite tocmai pentru a ne gestiona mai bine energia și resursele astfel încât să le oferim celor din jur cea mai bună versiune a noastră din momentul respectiv.

Cât de conectat te-ai simți de o persoană cu care vorbești zilnic însă pare mereu prea obosită să te asculte, dar de cineva cu care vorbești săptămânal însă atunci când vă auziți este plin de entuziasm și este gata să îți ofere atenția de care ai nevoie?

Ia-ți timp pentru a înțelege de ce îți dorești să setezi limite

Cel de-al doilea este să ne luăm puțin timp de gândire pentru a înțelege ce din comportamentul celeilalte persoane ne face să ne dorim limita. Este de ajutor să privim anumite interacțiuni ca și cum am privi un film, observând care e momentul în care personajul pe care îl joc a început să simtă furie, frustrare sau doar disconfort și ce s-a întâmplat înainte de apariția emoției respective. Cu cât comportamentul este mai specific cu atât va fi mai ușor să îl discutăm, știind că nu vrem să criticăm persoana în întregimea ei, ci să îi atragem atenția asupra unui anumit aspect.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Setează limite, prezentând contextul celeilalte persoane

Începe cu blândețe, ar fi numele celui de-al treilea pas în setarea limitelor. În multe dintre situații cei care ne încalcă limitele nu își dau seama că ne deranjează sau nu știu cum să abordeze situația într-o manieră mai funcțională. De aceea este util să prezentăm contextul care ne-a deranjat, emoția resimțită, gândurile pe care le-am avut și să dăm exemple de comportamente alternative.

Spre exemplu, în loc de: ,,Nu ești niciodată atent la mine, ești doar cu ochii în telefon!” putem spune ,,Atunci când îți povestesc ceva important și tu ești cu ochii în telefon mă simt frustrată pentru că mă gândesc că nu sunt îndeajuns de importantă încât să îmi acorzi atenția ta. Aș prefera să lași telefonul în altă cameră atunci când avem discuții importante sau să îmi spui dacă intervine ceva urgent. “

Prezentarea consecințelor

Pasul numărul patru presupune prezentarea consecințelor. În anumite situații oamenii nu își vor schimba comportamentul, chiar daca știu că ne afectează, lucrul pe care noi îl putem face atunci este să prezentăm consecințele faptelor lor: ,,Dacă deschizi subiectul X îți voi atrage atenția, iar dacă vei continua voi fi pusă în situația de a opri conversația deoarece este un subiect pe care nu vreau să îl abordăm.” În acest ultim pas este important să ne amintim că, în ciuda faptului că de multe ori nu suntem noi cei care am ,,început” o comunicare deficitară cu o anumită persoană este responsabilitatea noastră să ne protejăm limitele și să aducem schimbarea în relația respectivă. 

Setarea limitelor este un proces dificil pentru mulți dintre noi, mai ales dacă încercările din trecut au fost primite într-o manieră negativă. E important să ne reamintim că doar atunci când avem limite sănătoase relațiile noastre vor fi autentice și ghidate de valori și nu de frica că vom fi respinși sau abandonați. 

Tu ce gen de relații îți dorești?

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Default image
Soulver