fbpx

Beneficiile psihologice ale muzicii 

Ascultarea muzicii poate fi o activitate plăcută, dar unele cercetări sugerează că ar putea chiar să te facă mai sănătos. Muzica poate fi o sursă de plăcere și mulțumire, dar există și multe alte beneficii psihologice. Muzica poate relaxa mintea, energiza corpul și chiar poate ajuta oamenii să gestioneze mai bine durerea.

Noțiunea că muzica poate influența gândurile, sentimentele și comportamentele probabil nu este la fel de surprinzătoare. Dacă te-ai simțit vreodată energizat în timp ce ascultai imnul rock favorit sau ai fost emoționat până la lacrimi de un spectacol live, atunci înțelegi cu ușurință puterea muzicii de a influența stările de spirit și chiar de a inspira acțiune.

Efectele psihologice ale muzicii pot fi puternice și cuprinzătoare. Muzicoterapia este o intervenție folosită uneori pentru a promova sănătatea emoțională, pentru a ajuta pacienții să facă față stresului și pentru a crește bunăstarea psihologică. Unele cercetări sugerează chiar că gustul tău pentru muzică poate oferi o perspectivă asupra diferitelor aspecte ale personalității tale.

1. Muzica poate îmbunătăți performanța cognitivă

Cercetările sugerează că muzica de fundal, sau muzica care este redată în timp ce ascultătorul este concentrat în primul rând pe o altă activitate, poate îmbunătăți performanța la sarcinile cognitive la adulții în vârstă. Un studiu a constatat că redarea muzicii mai optimiste a dus la îmbunătățiri ale vitezei de procesare, în timp ce atât muzica optimistă, cât și cea mai lentă au condus la beneficii în memorie.

Așa că data viitoare când lucrezi la o sarcină, pune puțină muzică în fundal dacă dorești să îți îmbunătățești performanța mentală. Ia în considerare alegerea pieselor instrumentale, mai degrabă decât a celor cu versuri complexe, care ar putea ajunge să distragă atenția.

2. Muzica poate reduce stresul

S-a sugerat de mult timp că muzica poate ajuta la reducerea sau gestionarea stresului. Poți încerca să asculți muzică de relaxare, meditație, chill, creată pentru a calma mintea și a induce relaxarea.

Din fericire, aceasta este o tendință susținută de cercetare. Ascultarea muzicii poate fi o modalitate eficientă de a face față stresului.

Într-un studiu din 2013, participanții au fost expuși la unul din trei stiluri muzicale înainte de a fi expuși la un factor de stres și apoi de a face un test de stres psihosocial. Unii participanți au ascultat muzică relaxantă, alții au ascultat sunetul apei curgătoare, iar restul nu au primit nicio stimulare auditivă.

Rezultatele au sugerat că ascultarea muzicii a avut un impact asupra răspunsului uman la stres, în special asupra sistemului nervos autonom. Cei care ascultaseră muzică aveau tendința de a-și reveni mai repede în urma unui factor de stres.

3. Muzica te poate ajuta să mănânci mai puțin

Unul dintre cele mai surprinzătoare beneficii psihologice ale muzicii este că ar putea fi un instrument util de slăbit. Dacă încerci să slăbești, ascultă muzică liniștită și diminuează luminile, aceste lucruri te pot ajuta să-ți atingi obiectivele.

Potrivit unui studiu, oamenii care au mâncat la restaurante cu lumină slabă, unde se cânta muzică mai calmă, au consumat cu 18% mai puțină mâncare decât cei care au mâncat în alte restaurante.

Cercetătorii sugerează că muzica și iluminatul ajută la crearea unui cadru mai relaxat. Deoarece participanții au fost mai relaxați și mai confortabili, este posibil să-și fi consumat mâncarea mai lent și să fi fost mai conștienți de momentul când au început să se simtă sătui.

Ai putea încerca să pui acest lucru în practică, ascultând muzică lentă acasă, în timp ce iei cina. Prin crearea unui cadru relaxant, este mai probabil să mănânci încet și, prin urmare, să te simți mai sătul mai devreme.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

4. Muzica poate îmbunătăți memoria

Mulți studenți obișnuiesc să asculte muzică în timp ce învață, dar este aceasta o idee atât de grozavă? Unii simt că audierea muzicii lor preferate în timp ce studiază îmbunătățește memoria, în timp ce alții susțin că pur și simplu servește ca o distragere plăcută.

Cercetările sugerează că poate ajuta. Dar depinde de o varietate de factori, inclusiv de tipul de muzică, de plăcerea ascultătorului față de acea muzică și chiar de cât de bine antrenat din punct de vedere muzical poate fi ascultătorul.

Într-un studiu, studenții nepregătiți din punct de vedere muzical au învățat mai bine atunci când ascultau muzică pozitivă, posibil pentru că aceste cântece au provocat mai multe emoții pozitive fără a interfera cu formarea memoriei.

Cu toate acestea, studenții pregătiți muzical aveau tendința de a performa mai bine la testele de învățare atunci când ascultau muzică neutră, posibil pentru că acest tip de muzică era mai puțin probabil să îi distragă și mai ușor de ignorat. Dacă ai tendința de a te simți distras de muzică, ar fi mai bine să înveți în tăcere sau cu melodii neutre care se aud în fundal.

Un alt studiu a constatat că participanții care învață o nouă limbă au arătat îmbunătățiri în cunoștințele și abilitățile lor atunci când exersau prin cântec cuvinte și fraze noi, comparativ cu vorbirea obișnuită sau vorbirea ritmică.

5. Muzica ajută la gestionarea durerii

Cercetările au arătat că muzica poate fi de mare ajutor în gestionarea durerii. Un studiu efectuat pe pacienții cu fibromialgie a constatat că cei care ascultau muzică doar o oră pe zi au experimentat o reducere semnificativă a durerii în comparație cu cei dintr-un grup de control.

La sfârșitul perioadei de studiu de patru săptămâni, participanții care au ascultat muzică în fiecare zi au experimentat reduceri semnificative ale senzațiilor de durere și depresie. Astfel de rezultate sugerează că muzicoterapia ar putea fi un instrument important în tratamentul durerii cronice.

O revizuire din 2015 a cercetărilor privind efectele muzicii asupra managementului durerii a constatat că pacienții care au ascultat muzică înainte, în timpul sau chiar după intervenția chirurgicală au experimentat mai puțină durere și anxietate decât cei care nu au ascultat muzică.

În timp ce ascultarea muzicii în orice moment a fost eficientă, cercetătorii au remarcat că ascultarea muzicii înainte de operație a dus la rezultate mai bune. Studiul a analizat datele a peste 7.000 de pacienți și a constatat că ascultătorii de muzică au nevoie, de asemenea, de mai puține medicamente pentru a-și gestiona durerea.

A existat, de asemenea, o îmbunătățire puțin mai mare, deși nu semnificativă statistic, a rezultatelor managementului durerii atunci când pacienților li s-a permis să-și aleagă propria muzică.

6. Muzica te ajută să dormi mai bine

Insomnia este o problemă gravă care afectează oameni de toate grupele de vârstă. Deși există multe abordări pentru tratarea acestei probleme, cercetările au demonstrat că ascultarea muzicii clasice relaxante poate fi un remediu sigur, eficient și accesibil.

Într-un studiu privind studenții, participanții au ascultat muzică clasică, o carte audio sau nimic la culcare timp de trei săptămâni. Cercetătorii au evaluat calitatea somnului atât înainte, cât și după intervenție.

Studiul a constatat că participanții care au ascultat muzică au avut o calitate semnificativ mai bună a somnului decât cei care au ascultat cartea audio sau nu au primit nicio intervenție.

7. Muzica stimulează motivația

Există un motiv bun pentru care îți este mai ușor să faci mișcare în timp ce asculți muzică. Cercetătorii au descoperit că ascultarea muzicii în ritm rapid îi motivează pe oameni să se antreneze mai mult.

Un experiment conceput pentru a investiga acest efect i-a însărcinat pe 12 studenți sănătoși să meargă pe o bicicletă staționară la viteze proprii. În trei încercări diferite, participanții au mers cu bicicleta timp de 25 de minute la un moment dat, în timp ce ascultau un playlist cu șase melodii populare diferite cu tempo-uri diferite.

Fără ca ascultătorii să știe cercetătorii au făcut modificări subtile la muzică și apoi au măsurat performanța. Muzica a fost lăsată la o viteză normală, crescută cu 10% sau scăzută cu 10%.

Accelerarea pieselor a dus la o performanță crescută în ceea ce privește distanța parcursă, viteza de pedalare și puterea exercitată. În schimb, încetinirea tempo-ului muzicii a dus la scăderi ale tuturor acestor variabile.

Așadar, dacă încerci să respecți o rutină de antrenament, ia în considerare încărcarea unui playlist plin cu melodii rapide care te vor ajuta să îți stimulezi motivația și să te bucuri de regimul de exerciții.

8. Muzica aduce bună dispoziție

Un alt beneficiu al muzicii susținut de știință este că te-ar putea face mai fericit.

Într-o examinare a motivelor pentru care oamenii ascultă muzică, cercetătorii au descoperit că muzica joacă un rol important în legătură cu starea de spirit. Participanții au evaluat capacitatea muzicii de a-i ajuta să obțină o dispoziție mai bună și să devină mai conștienți de sine ca fiind două dintre cele mai importante funcții ale muzicii.

Un alt studiu a constatat că încercarea intenționată de a stimula starea de spirit ascultând muzică pozitivă ar putea avea un impact în decurs de două săptămâni. Participanții au fost instruiți să încerce în mod intenționat să-și îmbunătățească starea de spirit ascultând muzică pozitivă în fiecare zi, timp de două săptămâni.

Alți participanți au ascultat muzică, dar nu au fost direcționați să devină mai fericiți în mod intenționat. Când participanților li s-a cerut ulterior să-și descrie propriile niveluri de fericire, cei care au încercat în mod intenționat să-și îmbunătățească dispozițiile au raportat că se simt mai fericiți după doar două săptămâni.

9. Muzica poate reduce simptomele depresiei

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că muzicoterapia poate fi un tratament sigur și eficient pentru o varietate de tulburări, inclusiv depresia.

Un studiu a constatat că muzicoterapia a fost o modalitate sigură, cu risc scăzut, de a reduce depresia și anxietatea la pacienții care sufereau de afecțiuni neurologice, cum ar fi demența, accidentul vascular cerebral și boala Parkinson.

În timp ce muzica poate avea cu siguranță un impact asupra stării de spirit, tipul de muzică este, de asemenea, important. Muzica clasică și de meditație oferă cele mai mari beneficii de stimulare a stării de spirit, în timp ce muzica heavy metal și techno sunt ineficiente și chiar dăunătoare.

Sursa: https://www.verywellmind.com/surprising-psychological-benefits-of-music-4126866

Trad. de Soulver

Default image
Soulver