fbpx

13 sfaturi de self-care pentru femei

Femeile ar trebui să se hrănească cu bunăstare emoțională, fizică, spirituală și mentală. Când femeile au grijă de ele, destinația finală este încrederea în sine. Dacă o femeie are grijă de ea în mod regulat, poate face față mai bine provocărilor care îi pot apărea în viață.

Potrivit WHO (The World Health Organization), femeile care fac sport în mod regulat, mănâncă sănătos, dorm suficient și găsesc satisfacție în viața profesională, sunt mai puțin predispuse la depresie, anxietate și boli de inimă.

Grija de sine poate include o gamă variată de activități, prin care beneficiezi de sănătate fizică, emoțională, spirituală sau mentală. WHO definește grija de sine ca fiind „comportamentele în care te angajezi să ai grijă de propria sănătate”, iar acestea pot include igiena, alimentația, activitățile de petrecere a timpului liber, sportul, exercițiile fizice, serviciile medicale profesionale când e necesar, plus multe altele.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

13 sfaturi de self-care pe care să le pui în practică

Grija de sine este o necesitate. Acest act poate fi orice activitate care te întărește din punct de vedere fizic, emoțional, mental, intelectual sau spiritual. Grija de sine este conceptul care se referă la preluarea controlului asupra nevoilor tale și de a te face o prioritate fără a privi asta ca un act egoist. În societatea haotică și ”pe repede înainte” de astăzi, majoritatea femeilor ajung să își neglijeze propriile nevoi, punând dorințele celorlalți pe primul loc. Iar atunci când propriile nevoi sunt neglijate, apar resentimentele.

Pentru o viața cât mai echilibrată, urmează sfaturile de self-care de mai jos:

  • Fii conștientă de valoarea ta. Realizează că îngrijirea de sine este opusul la a fi egoist.
  • Fii generoasă cu tine, la fel cum ești cu ceilalți. Astfel îți onorezi sănătatea și starea de bine.
  • Fă din somn o prioritate. Starea ta de sănătate și imunitatea depind de el.
  • Recunoaște-ți semnele de stres și înțelege-le. Trebuie să prioritezi lucrurile din viața ta.
  • Reorganizează-ți viața.
  • Petrece timp singură. Fie că te plimbi în aer liber, că citești o carte în parc, te relaxezi la o cafea ori mergi cu bicicleta, toate aceste activități îți pot ridica starea de spirit, elibera mintea și ameliora nivelul de stres.
  • Creează-ți un sistem de suport. Construiește relații de succes cu persoane care te pot ajuta să te echilibrezi în toate rolurile pe care le ai ca femeie.
  • Învață să spui „nu” (este o super abilitate!) activităților la care nu dorești să participi. Este un obicei de self-care, care îți va reda încrederea în tine și puterea interioară.
  • Adaptează-ți rutina zilnică și săptămânală – te poți relaxa cu activitățile enumerate în cele ce urmează:
  1. Testează un nou antrenament, fie că e vorba de aerobic, yoga sau tehnici de respirație, acestea sunt alegeri excelente pentru ameliorarea stresului.
  2. Joacă un sport în echipă.
  3. Bucură-te de un duș fierbinte sau o baie cu spumă.
  4. Fă-ți o programare la salon, la spa și fă-ți rutina de înfrumusețare pentru a-ți calma mintea și corpul.
  5. Gătitul e o formă prin care-ți poți exprima creativitatea și pe deasupra ameliorează stresul.
  6. Învățarea unor noi abilități – învață să cânți la un instrument, învață o limbă nouă, arte marțiale, design de modă, grădinărit și multe altele. Un hobby sau orice activitate distractivă te va ajuta să ameliorezi factorii de stres.
  7. Activitățile DYI (do it yourself) îți pot reduce stresul și anxietatea.
  8. Multe dintre noi apelăm la shopping – e o abilitate de coping care stimulează mintea. Această abilitate te distrage de la emoțiile incomode sau dureroase (în special shopping-ul online).
  • Evită să mănânci haotic. Mănâncă intuitiv:
  1. Când ai nevoie de un boost de energie, alege gustări bogate în proteine.
  2. Alege să mănânci alimente care reduc stresul.
  3. Evită alimentele care induc stresul.
  • Respectă-te și umple-ți mintea cu gânduri frumoase, pline de compasiune.
  • Stimulează-ți mintea – acest lucru poate încetini procesul de îmbătrânire.
  • Răsfață-ți sănătatea. Controalele de rutină pot detecta o varietate de probleme de sănătate ale femeilor (precum cancerul la sân sau hipertensiunea arterială) și îți pot salva viața. Toate femeile ar trebui să se consulte în mod regulat (sau să opteze pentru un consult anual general) și să transmită medicilor lor toate simptomele resimțite.

În cele din urmă, aspiră la a fi o super femeie, dar nu face asta cu orice preț. Perfecționismul, critica, amânarea, micile plângeri și bârfele ar putea fi evitate. Fă toate lucrurile la timp și fii recunoscătoare pentru progresul tău. Atunci când vine vorba de muncă în plus, să știi când să spui „nu” și când să delegi responsabilități.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Gânduri finale

A avea grijă de tine se referă la orice lucru mic pe care-l faci pentru a rămâne sănătoasă atât din punct de vedere fizic, mental, cât și emoțional. Beneficiile activităților de self-care includ atât îmbunătățirea sănătății, cât și a bunăstării psihice și emoționale.


Conform cercetărilor, grija de sine contribuie la rezultate pozitive în ceea ce privește sănătatea prin stimularea rezilienței, trăind astfel o viață mai lungă și devenind mai ”experimentat” în gestionarea stresului. Grija de sine arată în mod diferit pentru fiecare, însă e necesar să promoveze sănătatea și fericirea.

Make your self-care – your mantra!

Sursă: https://www.starhealth.in/blog/13-self-care-tips-for-women

Default image
Soulver