fbpx

Toată lumea experimentează uneori sentimente de melancolie sau de deznădejde, dar când acele sentimente devin persistente, intense și fac dificilă funcționarea în viața de zi cu zi, este posibil să te confrunți cu depresie, o tulburare de sănătate mintală comună, dar gravă.

Depresia poate face ca lucrurile normale, ca mâncatul, lucratul, somnul sau să ai grijă de tine și de ceilalți, să devină foarte dificile. Este mai mult decât o emoție: poate provoca senzații fizice inconfortabile și gânduri intruzive. În plus, depresia poate fi agravată de circumstanțe dificile de viață, alte afecțiuni de sănătate mintală sau afecțiuni medicale.

Depresia este una dintre cele mai experimentate afecțiuni de sănătate mintală, așa că dacă te lupți cu ea, știi că nu ești singur. Tratamentul pentru depresie este de obicei foarte eficient iar ajutorul este disponibil în multe forme.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Ce este Depresia?

Depresia, denumită și tulburare depresivă sau depresie clinică, este de obicei diagnosticată atunci când simptomele unei persoane persistă pentru o perioadă de două săptămâni și îi afectează viața în mod semnificativ.

Este important de înțeles că depresia înseamnă mai mult decât o stare de tristețe. Pentru mulți, depresia este trăită din punct de vedere emoțional, fizic și poate include gânduri intruzive, precum și idei suicidare. Simptomele depresiei fac dificilă participarea la viața de zi cu zi și îndeplinirea sarcinilor de bază. În plus, activitățile care înainte erau plăcute își pot pierde fericirea sau sensul, iar depresia îi poate determina pe indivizi să se distanțeze de ceilalți.

Nu există o modalitate unică prin care cineva să experimenteze depresia. Unul ar putea avea toate sau unele dintre simptomele depresiei și acestea pot fluctua zilnic sau de la un episod depresiv la altul.

Simptome comune ale depresiei

Iată câteva dintre modalitățile prin care se poate prezenta depresia și simptomele comune:

  • Somn alterat: modificări ale tiparelor de somn, inclusiv dormitul în exces sau mai puțin decât de obicei
  • Modificări ale apetitului: modificări ale apetitului, inclusiv supraalimentarea, pierderea poftei de mâncare sau pierderea interesului pentru alimente
  • Provocări de concentrare și cunoaștere: incapacitatea de concentrare, lupta pentru menținerea concentrării și/sau gândire „neclară”, probleme cu amintirea lucrurilor. Aceasta poate include și gânduri sau vorbire încetinite.
  • Niveluri scăzute de energie: senzație de lent sau energie scăzută
  • Pierderea interesului: să te simți mai puțin interesat sau deloc interesat de activități care înainte erau plăcute
  • Stimă de sine scăzută: scăderea stimei de sine, mai puțină încredere în sine și un sentiment de inutilitate
  • Emoții intense: sentimente de lipsă de speranță și sentiment de lipsă de valoare, agitație sau furie crescută
  • Gânduri intruzive: gânduri negative despre tine care apar pe parcursul zilei, indiferent dacă sunt declanșate de ceva din mediul tău sau nu
  • Neliniște: agitație, strângere a mâinilor și incapacitatea de a rămâne nemișcat
  • Probleme de luare a deciziilor: dificultate în luarea deciziilor, atât cele aparent simple, cât și altele mai dificile
  • Durere fizică sau disconfort: aceasta poate include dureri de cap, dureri de spate sau dureri în alte părți ale corpului care nu sunt rezultate din răni
  • Gânduri de sinucidere: a avea gânduri de sinucidere sau idei suicidare

(Este important să rețineți că ideea de sinucidere este considerată o urgență medicală și nu ar trebui să așteptați să solicitați îngrijire. Dacă aveți gânduri de sinucidere, vă rugăm să mergeți la cea mai apropiată cameră de urgență sau să sunați la 112.)

Tratament pentru depresie

Există speranță chiar și pentru cele mai severe cazuri de depresie. Potrivit Asociației Americane de Psihiatrie (APA), 80-90% dintre persoanele care caută tratament pentru depresia lor răspund pozitiv. Aproape toate persoanele tratate găsesc alinare sau simptome reduse.

Există mai multe moduri diferite de a trata depresia și tratamentul poate funcționa mai bine dacă sunt combinate diferite metode. De exemplu, schimbările stilului de viață pot să nu fie eficiente singure, dar atunci când sunt combinate cu terapie și medicamente, ele te pot propulsa mai repede către vindecarea depresiei.

Terapia pentru depresie

Psihoterapia este una dintre cele mai eficiente metode de a gestiona depresia. A avea un terapeut sau un consilier cu experiență, licențiat, cu care să vorbești – cineva care te va asculta și va sfătui fără judecată – poate face o diferență enormă pe măsură ce începi călătoria de recuperare. Un terapeut te poate ajuta să înțelegi originile sentimentelor tale depresive, să îți ofere un loc sigur pentru a-ți exprima gândurile și sentimentele și te poate ajuta să găsești modalități eficiente de a face față. Acum terapeuții lucrează atât în ​​persoană, cât și virtual; pentru fiecare stil de viață există câte o modalitate potrivită de a face terapie. (CTA)

Dacă te confrunți cu depresia – fie că este ceva cu care te-ai luptat toată viața, fie că te întâlnești cu ea pentru prima dată – există sprijin pentru tine. Depresia nu este ceva pe care trebuie să o „suporți”. Toată lumea merită să trăiască o viață plină, echilibrată și fericită.

(sursa: Talkspace)