fbpx

Doliu / suferință

Ar trebui să știi că durerea este o parte normală a vieții. Pierderea celor dragi este adesea urmată de o perioadă de doliu. Este nevoie de timp pentru a ne împăca cu pierderea noastră, în timp ce încercăm să mergem înainte în noua noastră normalitate. Și odată cu asta vin diferite moduri de a suferi.

În mod normal, va exista, în general, o perioadă de tristețe, amorțeală, vinovăție, furie și, în cele din urmă, acceptare. Pe măsură ce timpul trece, fie că este pe cont propriu sau prin consiliere pentru durere, vei începe în cele din urmă să poți accepta moartea persoanei dragi și să găsești o modalitate de a-ți continua viața. Să sperăm că vei găsi pacea la sfârșitul acestei experiențe.

Deși durerea este o parte inevitabilă a vieții, pierderea unei persoane dragi este întotdeauna o situație neașteptată și provocatoare căreia trebuie să-i faci față, chiar și atunci când pierderea este așteptată. Trezește o multitudine de emoții complexe, iar realitatea sa depășește tot ce ai auzit despre doliu. Nu există nicio modalitate de a te pregăti pentru asta.

Pe măsură ce timpul trece, cei mai mulți se împacă cu pierderea lor și învață să facă față în felul lor. Alții, însă, se luptă cu durerea pentru perioade prelungite, fără a își îmbunătăți situația și, ca urmare, capacitatea lor de a continua activitățile zilnice este perturbată.

„Societatea noastră nu face față bine durerii. Cei îndurerați sunt adesea presați de alții să revină la normal atunci când normalul nu mai există. Terapia poate oferi indivizilor un spațiu pentru a-și experimenta emoțiile fără judecată.” (Terapeutul Talkspace Liz Kelly, LICSW)

Indiferent de cât timp îți ia să plângi pe cineva drag, consilierea pentru durere te poate ajuta să navighezi în una dintre cele mai provocatoare experiențe ale vieții.

Ce este consilierea pentru durere?

Consilierea pentru doliu este concepută pentru a ajuta oamenii să facă față pierderii unei persoane dragi. Un consilier psiholog vă poate ajuta să dezvoltați metode și strategii pentru a face față pierderii și durerii. Consilierea pentru doliu oferă persoanelor îndoliate o cale de a discuta despre sentimentele și emoțiile lor, ajutându-i să descopere modalități de a ușura procesul de doliu.

„Nimeni nu poate îndepărta durerea pierderii, dar terapia îți poate oferi un loc sigur în care să vorbești despre ceea ce simți, să identifici modalități de a onora persoana iubită care a murit și să-ți dezvolți abilități de a avea grijă de tine în timp ce suferi.” (Terapeutul Talkspace Liz Kelly, LICSW)

Etapele durerii

Psihiatrul elvețian american Elisabeth Kubler-Ross a propus 5 etape de abordare a durerii în cartea sa din 1969, “Despre moarte și deces”. Fiecare dintre aceste etape poate dura doar câteva zile sau până la un an. Etapele durerii pot apărea, de asemenea, într-o ordine diferită, unii oameni nu experimentează fiecare etapă și mulți oameni nu își dau seama că trec măcar în aceste etape. În unele cazuri, este posibil ca oamenii să nu treacă prin niciuna dintre aceste etape.

În prima etapă a lui Kubler-Ross, „negarea”, oamenii sunt de obicei incapabili sau nu doresc să-și recunoască pierderea. A doua etapă, „furia”, vine atunci când se instalează conștientizarea pierderii. Este urmată de “negociere”, a treia etapă, în care cei îndoliați vor încerca adesea să implore pe oricine sau orice poate să le restabilească situația. A patra etapă, „depresia”, este adesea cea mai dificilă etapă de trecut. A cincea și ultima etapă, „acceptarea”, completează de obicei procesul de doliu; majoritatea oamenilor se împacă cu pierderea lor în această etapă.

Cum ajută consilierea pentru doliu?

Pe lângă faptul că te ajută să faci față pierderii, consilierea pentru durere îți va permite să:

Tratezii trauma

Exprimi emoțiile

Abordezi sentimentele de vinovăție pe care le-ai putea avea

Construiești un sistem de asistență puternic care să te ajute să continui

Înțelegi noua realitate

Trăitul cu durerea unei pierderi nerezolvate este nesănătos și poate duce la durere complicată, care este mai severă, de lungă durată și dificil de remediat.

„Durerea nu dispare niciodată. Se schimbă în timp. Învățăm să creștem în jurul durerii noastre. În terapie, poți dezvolta încet abilitatea de a coexista cu bucuria și durerea.”

(Terapeutul Talkspace Liz Kelly, LICSW)

(sursa: Talkspace)

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe