fbpx

Intimitate (sex)

„Sentimentele de intimitate sunt mult mai importante decât pur și simplu să fii în proximitate fizică cu cineva”, spune psihologul Talkspace Rachel O’Neill, Ph.D., LPCC-S. „Intimitatea necesită un sentiment de apropiere și conexiune emoțională. Poate cel mai important, necesită un accent intenționat pe menținerea acestei apropieri și conexiuni.”

Este posibil să simți că partenerul tău este distant, ca și cum s-ar afla pe o altă planetă, chiar dacă ai fost în esență chiar lângă el fără oprire de luni de zile.

Iată câteva semne la care trebuie să fii atent/ă dacă partenerul/a:

Își ascunde adevăratele emoții, dorințe și frici 

Nu își comunică nevoile

Nu e receptiv la nevoile tale

Vă certați din lucruri mărunte

Aveți secrete unul față de celălalt 

Există o schimbare în viața sexuală

Unul dintre voi (sau amândoi) nu depune(ți) efort în relație

S-a remarcat că dragostea implică multe paradoxuri, unul fiind că, pentru ca romantismul să fie satisfăcător, nu trebuie să fie satisfăcut, ba chiar că trebuie să fie frustrat într-un fel. Există ceva intrinsec noțiunii că dragostea cere apropiere, dar că dorința se dezvoltă la distanță. Pentru noi toți, pandemia oferă multă apropiere, dar distruge misterul necesar pentru pasiune și dorință – cu alte cuvinte, rămânând forțat împreună, am putea de fapt să pierdem intimitatea.

“Dragostea adoră să știe totul despre tine; dorința are nevoie de mister. Iubirii îi place să micșoreze distanța care există între mine și tine, în timp ce dorința este energizată de ea. Dacă intimitatea crește prin repetare și familiaritate, erotismul este amorțit de repetiție. El înflorește în prezența misterului, a noutății și a imprevizibilului. Dragostea înseamnă a avea; dorința este despre a vrea. O expresie a dorului, dorința necesită o ambiguitate continuă. (…) Dar de prea multe ori, pe măsură ce cuplurile se instalează în confortul iubirii, ei încetează să aprindă flacăra dorinței. Ei uită că focul are nevoie de aer.” Esther Perel, Inteligența erotică

Toate cuplurile vor trece, la un moment dat sau altul, printr-o perioadă dificilă în relația lor romantică. Nu este doar obișnuit, ci este și foarte normal ca relațiile sănătoase să aibă unele probleme relaționale și chiar să caute terapie de cuplu în persoană sau online. Dacă treci printr-o situație delicată în relația ta și simți că e nevoie de ajutor specializat, unul din psihologii Soulver este mereu aici pentru tine.

(sursa: Talkspace)

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe