fbpx

Atacurile de panică sunt izbucniri dramatice și abrupte de anxietate acută care par a pune viața în pericol, dar nu o fac în realitate. Ele se transformă într-un crescendo de frică în câteva minute, dar ceea ce le lipsește ca durată, compensează în suferință. Senzațiile de anxietate ale corpului devin extrem de intense – bătăi ale inimii, puls accelerat, senzația de dificultate în respirație – făcându-te să te simți ca și cum ești pe cale să mori. Desigur că amenințarea nu e reală, dar totuși declanșează și mai multă anxietate, intensificând panica.

Atacurile de panică pot apărea din senin, chiar și în timpul somnului, iar sentimentul de pierdere a controlului amplifică teroarea. Un atac este suficient de deranjant, dar generează adesea îngrijorare cu privire la altul, ceea ce îi poate determina pe oameni să-și schimbe comportamentul de zi cu zi, evitând orice loc care i-ar putea face să se simtă „nesiguri” sau din care să fie greu de scăpat și restrângând serios gama de activități. Nu este clar ce declanșează atacurile de panică sau exact cum semnalele nervoase sunt comunicate greșit și interpretate greșit. Oricât de îngrozitoare și copleșitoare se simt astfel de atacuri, ele pot fi totuși controlate, chiar și în timp ce au loc.

Fugi de un atac de panică sau faci altceva?

Deși atacurile de panică dau naștere instinctului de a fugi, răspunsul mai util este să abordezi frica – cu un sentiment de curiozitate față de situația care se desfășoară. Una dintre cele mai de bază modalități este să devii un observator obiectiv al propriei experiențe îngrozitoare. Asta te ține ancorat în prezent, aici și acum.

Dacă aveți nevoie mai întâi de împământare, încercați să atingeți obiectele din jurul vostru, să le denumiți sau să le descrieți. Apoi observați și descrieți ce vi se întâmplă în atacul de anxietate. Simt că pereții se închid. Transpirația îmi curge pe spate. Apoi încearcă și observă ce simți. Nu trebuie să cedezi sentimentului, doar îl descrii. Îmi este foarte frică. Faptul de a deveni observatorul propriei experiențe poate nu face ca anxietatea să dispară, dar îți va da asigurarea că nu mori și că poți trece prin experiență. Scopul nu este să reduci frica, ci să te eliberezi de strânsoarea fizică pe care o are asupra ta și de înclinația de a-ți ajusta viața pentru a se potrivi cu ea.

Există vreun remediu pentru atacurile de panică sau tulburarea de panică?

În prezent, nu există un remediu pentru atacurile de panică. Asta nu înseamnă că nu le poți slăbi strânsoarea. Crescendo de frică care caracterizează un atac de panică rezultă în parte dintr-o interpretare greșită a senzațiilor corpului pe măsură ce acestea apar. Având o înțelegere generală în prealabil că atacurile de panică sunt alarme false, poate diminua teama; atacurile de panică sunt alarme false care încearcă să te păcălească să crezi că pericolul real este prezent atunci când nu este.

Pe o perioadă mai lungă de timp, psihoterapia, și în special terapia cognitivă și comportamentală (TCC sau CBT), s-a dovedit eficientă atât pentru atacurile de panică în special, cât și pentru anxietate în general. Este considerat tratamentul de primă linie pentru atacurile de panică și tulburarea de panică. CBT abordează simptomele fizice, gândirea inexactă care apare în timpul atacurilor de panică și comportamentul de evitare pe care alarma (falsă) îl îndeamnă (în mod eronat).

Nu există medicamente care vizează în mod specific atacurile de panică, deși sunt adesea prescrise mai multe tipuri de medicamente, inclusiv sedative cu benzodiazepine (cum ar fi Xanax), antidepresive cu inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) (cum ar fi Prozac) și inhibitori ai recaptării serotoninei și norepinefrinei (SNRI) sau antidepresive (cum ar fi Effexor). Utilizarea medicamentelor pentru tratarea atacurilor de panică este controversată; unii experți subliniază că medicația este echivalentul evitării – acționarea pe baza alarmei false care îndeamnă la evadare – atunci când rezolvarea anxietății necesită stăpânirea abilităților de abordare, de a învinge frica.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

(sursa: https://www.psychologytoday.com/us/basics/anxiety/panic-attacks)