fbpx

Stres și anxietate

Stresul

Cu toții am experimentat stresul: face parte din experiența umană. Iar stresul în sine nu este neapărat un lucru rău. Stresul ne poate oferi impuls, ne poate motiva să facem schimbări pozitive și ne poate avertiza cu privire la pericolele sau stările de disconfort la care ar trebui să fim atenți. Cu toate acestea, mulți dintre noi se confruntă cu niveluri de stres mai ridicate decât cele normale, iar stresul în exces poate avea un efect grav asupra sănătății noastre mentale și fizice.

A face față vieții moderne – serviciul, finanțele, relațiile și chiar viața politică – poate fi stresant. Orice adversitate adăugată, marginalizare, pierdere sau traumă – sau orice procesăm încă din trecut – este o rețetă pentru a deveni prea stresați.

Este extrem de important să nu lăsăm nerezolvate nivelurile ridicate de stres. Metodele de îngrijire de sine, cum ar fi exercițiile regulate, mâncatul corect, practicarea atenției și meditația, un jurnal în care să-ți scrii gândurile și sentimentele, toate pot ajuta la atenuarea stresului. Un terapeut de încredere, cu care să discuți lucrurile și care să te ajute, să vină cu strategii de reducere a stresului, adaptate nevoilor tale specifice, poate reduce foarte mult stresul. Uneori, a face schimbări pozitive în viață, cum ar fi părăsirea unui loc de muncă sau a unei relații toxice, poate, de asemenea, să scadă dramatic nivelul de stres.

Anxietatea

Este destul de normal să te simți anxios atunci când te confrunți cu stres sau dificultăți. Anxietatea este răspunsul natural al organismului la situații stresante, evenimente precum vorbirea în fața unui public numeros sau mersul la un interviu de angajare. Cu toate acestea, atunci când acest sentiment de anxietate devine o prezență constantă – și este caracterizat de accese extreme și incontrolabile de îngrijorare cu privire la evenimente banale – poate fi diagnosticat ca tulburare de anxietate generalizată (TAG). Înțelegerea acestei afecțiuni poate ajuta o persoană să identifice semnele și simptomele bolii și să obțină un tratament adecvat.

Ce este tulburarea de anxietate generalizată?

Tulburarea de anxietate generalizată este un tip de tulburare de anxietate care provoacă sentimente de îngrijorare intensă sau teamă cu privire la viața de zi cu zi și interferează cu capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice cu ușurință.

Oamenii care sunt afectați de tulburarea de anxietate generalizată se găsesc adesea în imposibilitatea de a controla ciclul constant de îngrijorare, chiar dacă înțeleg că nivelul de anxietate pe care îl simt nu este necesar în acea situație. Uneori, aceștia pot prezenta simptome fizice precum dureri de cap, oboseală și probleme cu somnul. În cazuri mai grave, poate împiedica o persoană să desfășoare activități simple precum părăsirea casei și poate afecta relația cu alte persoane.

Simptome

Potrivit Asociației pentru Anxietate și Depresie din America, aceste simptome pot include:

  • Temeri sau griji intense și persistente
  • Incapacitatea de a face față incertitudinii cu privire la evenimentele viitoare
  • Un sentiment constant de moarte iminentă
  • Gânduri intruzive
  • Planificare excesivă și meticuloasă
  • Frica de a lua o decizie greșită
  • Hiperventilație și transpirație excesivă
  • Epuizare și oboseală
  • Dificultate de concentrare
  • Incapacitatea de a dormi sau de a se relaxa

Dacă crezi că suferi de anxietate, este important să nu întârzii să cauți ajutor – cu cât primești ajutor mai devreme, cu atât mai devreme poți începe să te simți mai bine. Și, desigur, incertitudinea de a te întreba dacă ai această afecțiune poate exacerba și mai mult anxietatea.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe