fbpx

Tulburări compulsive

Când cineva are TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), este consumat de gânduri și obsesii intruzive care îi pot interfera cu viața – uneori până la stresul semnificativ și întreruperea funcționării zilnice. În ciuda faptului că există o mare variație în modul în care TOC afectează persoanele individuale, unele dintre subtipuri (sau categorii) tind să fie mai frecvente.

„Cele trei tipuri cele mai comune de TOC includ curățarea / decontaminarea, ordinea/simetria și modelele de gândire dăunătoare și intruzive. Curățarea / decontaminarea implică spălarea excesivă pentru a evita contaminarea. Ordinea/simetria implică organizarea articolelor după culoare, formă sau categorie până la punctul în care alte zone ale vieții noastre sunt afectate. Tiparele de gândire dăunătoare, intruzive pot fi descrise ca fiind capabile să forțeze individul să se gândească la lucruri fără a avea control asupra subiectelor.” (Terapeutul Talkspace Meaghan Rice, PsyD, LPC).

Cum să tratezi diferite tipuri de TOC

Diferite tipuri de TOC pot avea simptome ușor diferite, ceea ce poate face tratamentul puțin mai dificil, deoarece nu este o metodă unică. Va trebui să iei în considerare care sunt simptomele tale., cât de severe sunt și care forme de tratament te vor ajuta cel mai bine.

Majoritatea experților în sănătate mintală sunt de acord că terapia TOC, medicamentele sau o combinație a celor două arată cele mai promițătoare beneficii pentru tratamentul TOC.

Terapie

Două tipuri de terapii care par să funcționeze mai bine pentru TOC decât altele sunt terapia cognitiv-comportamentală (TCC) și terapia de expunere.

Amintiți-vă că, deoarece simptomele TOC variază în funcție de indivizi și subtipuri, nu toate tehnicile de terapie vor fi eficiente în toate formele de TOC. De exemplu, în unele cercetări, ERP (Exposure and Response Prevention – terapia de expunere) nu pare la fel de eficientă pentru tratarea gândurilor obsesive. Cu toate acestea, alte tehnici TCC, cum ar fi TCC bazate pe mindfulness, ar putea fi mai bune pentru acest tip de TOC.

Tipuri de terapie pentru tulburarea obsesiv-compulsivă

Terapia poate fi de mare ajutor pentru persoanele cu TOC. Îi poate ajuta să-și rezolve problemele, să învețe noi strategii de coping și să-și abordeze obsesiile și comportamentele compulsive direct.

Terapia cognitiv-comportamentală (CBT sau TCC): CBT este un tip de psihoterapie care îi ajută pe oameni să învețe să-și schimbe gândirea și tiparele comportamentale, precum și modalități sănătoase de a face față condițiilor lor. CBT va ajuta pe cineva să identifice care sunt modurile sale de gândire inutile și cum își influențează comportamentul și apoi să creeze gânduri mai utile, sănătoase și, la rândul lor, comportamente sănătoase. Adesea, CBT include și învățarea despre tehnici de relaxare. Pe lângă munca depusă în timpul ședințelor de terapie, pacienții trebuie să lucreze și în afara ședinței pentru cele mai bune rezultate. TCC (CBT) poate fi foarte eficientă pentru diferite afecțiuni de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea și depresia, nu doar TOC.

Prevenirea expunerii și a răspunsului (ERP): ERP este o ramură a CBT care este adesea folosită pentru a ajuta la tratarea TOC. Ea presupune ca pacientul să fie expus la lucruri care provoacă anxietate sau declanșează obsesiile (expunerea). Apoi, pacientul este împiedicat să ducă la îndeplinire constrângerea care de obicei merge împreună cu obsesia (prevenirea răspunsului). De exemplu, cu îndrumarea unui profesionist calificat, un pacient cu obsesii de contaminare va fi expus unui declanșator, cum ar fi strângerea mâinii cu cineva sau atingerea unei clanțe pe care multe alte persoane au atins-o. Apoi, ei ar trebui să se oprească de la a-și îndeplini obligația excesivă de spălare a mâinilor. În timp, acest lucru poate ajuta oamenii să devină desensibilizați la factorii declanșatori.

Terapia online poate ajuta.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

(sursa: Talkspace)