fbpx

Ce este motivația extrinsecă?

Mergi la serviciu în fiecare zi pentru că îți place foarte mult ceea ce faci? Sau te afli în aceeași poziție ca multe alte persoane, în care ești nevoit să mergi la muncă pentru a avea un salariu și un pachet de beneficii? Dacă nu ai face munca ta pe gratis, cel mai probabil ești motivat de factori externi pentru a-ți duce la bun sfârșit sarcinile. Află mai multe despre motivația extrinsecă, cum diferă aceasta de motivația intrinsecă și care dintre ele este mai bună, în rândurile ce urmează.

Ce înseamnă motivația extrinsecă?

În termeni psihologici, motivația descrie motivul din spatele unui comportament orientat spre obiective. Acest termen se poate referi atât la comportamentul uman, cât și la cel animal, deci poate fi surprinzător de simplu sau de complex și cuprinde atât nevoi fizice, cât și nevoi emoționale sau mentale.

Iată câteva exemple de scenarii care ilustrează diferite tipuri de motivație:

  • Un băiețel îi cere mamei lui un pahar cu apă (motivația lui este setea);
  • O angajată lucrează peste program pentru a primi un bonus la salariu (motivația ei sunt banii);
  • Un student alege un curs opțional pentru că îi place să cânte la vioară (motivația lui este să învețe cât mai multe despre muzică).

Motivația se referă la faptul că cineva face un anumit lucru cu scopul de a obține o recompensă. De unde vine motivația mai exact? Aici intervine motivația intrinsecă și cea extrinsecă. Mai simplu spus, motivația extrinsecă se referă la o motivație care vine din exteriorul tău, în timp ce motivația intrinsecă vine din interior.

Motivația extrinsecă vs. intrinsecă

În multe privințe, motivația extrinsecă și cea intrinsecă sunt complet opuse, dar asta nu înseamnă că nu există situații în care cele două se întâlnesc. Este posibil să acționezi într-un mod ghidat atât de motivația extrinsecă, cât și de cea intrinsecă. De exemplu, s-ar putea să te înscrii la un curs de japoneză pentru că ți-ai dorit dintotdeauna să studiezi această limbă, dar și pentru că acest curs îți poate aduce creditele de care ai nevoie pentru a absolvi.

Motivația extrinsecă

Motivația extrinsecă este un sistem de recompense și pedepse care servește drept feedback din lumea exterioară. Când ești motivat extrinsec s-ar putea să eviți un rezultat negativ (cum ar fi pierderea unui loc de muncă sau confruntarea cu pedeapsa unui părinte) sau să urmărești unul pozitiv (cum ar fi un salariu mai mare sau mai multă atenție pe platformele social media). Motivația extrinsecă nu este neapărat mai puțin bună decât cea intrinsecă, dar în unele cazuri există această posibilitate.

Motivația intrinsecă

Motivația intrinsecă începe cu un mic interes asupra unui subiect sau activitate. Îți crește încrederea în sine, îți dă o direcție în viață și sentimentul că faci o diferență în această lume. Acest tip de motivație duce la creșterea creativității și a autonomiei și te poate ajuta să te simți conectat la ceea ce faci, într-un mod în care motivația extrinsecă nu reușește să o facă. 

Oamenilor care sunt motivați intrinsec pur și simplu le place să învețe, să creeze noi afaceri sau să îi ajute pe ceilalți atunci când au nevoie. Probabil deja te poți gândi la două sau trei lucruri pe care le faci îndemnat de motivația intrinsecă. Acest tip de motivație te ajută să acorzi mai multă atenție și să urmezi sarcini interesante în viața ta.

Motivația intrinsecă nu este întotdeauna mai bună decât motivația extrinsecă, pentru că atunci când interesul tău scade, la fel scade și capacitatea ta de a îndeplini sarcinile necesare.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Care sunt tipurile de motivație extrinsecă?

Motivația extrinsecă nu se învârte doar în jurul banilor – chiar și motivația intrinsecă poate lua în considerare acest aspect, dacă există recompense externe. Multe scenarii implică ambele tipuri de motivație.

De exemplu, a-i spune unui copil că face o treabă bună la ora de arte plastice îi poate spori încredere în sine și crește motivația intrinsecă pentru a continua să deseneze. În același timp, primește și motivație extrinsecă: laudă. 

Mai jos, sunt două exemple de motivație extrinsecă, pentru a înțelege mai bine conceptul:

Compensația financiară

Nu este un secret faptul că mulți oameni lucrează în primul rând pentru bani și nu pentru ceea ce îi motivează în mod intrinsec. Ceea ce pentru o persoană servește drept motivație extrinsecă, pentru o alta poate fi motivație intrinsecă. De exemplu, o persoană poate avea un job de profesor cu normă întreagă deoarece are o dorință intrinsecă de a preda, în timp ce prietena sa predă doar pentru a câștiga un salariu în timp ce lucrează la romanul ei.

Beneficii sociale și emoționale

Motivația extrinsecă poate ajuta un copil să-și schimbe modelele de comportament negative. Un exemplu ar fi asigurarea unui student că face o treabă bună la un curs foarte greu sau motivarea angajaților să fie mai implicați la locul de muncă.

Se poate schimba motivația în funcție de sarcină?

Da, se poate, iar acest lucru se întâmplă adesea atunci când îți place atât de mult ceea ce faci, încât munca ta devine o distracție. Gândește-te la un artist care suferă de burnout, iar publicul așteaptă să cânte foarte bine la fiecare spectacol, sau la un cercetător care nu mai găsește bucurie în noile sale descoperiri. Aceste persoane s-ar putea lupta cu faptul că motivația pentru munca lor care a fost inițial una intrinsecă și îndemnată de dragul de a învăța sau a cânta, a devenit un loc de muncă plătit.

Obținerea de recompense extrinseci pentru o activitate, chiar și atunci când ești deja motivat intrinsec, s-ar putea să-ți schimbe modul în care gândești și abordezi activitatea ta. Totuși, nu trebuie să se finalizeze mereu cu burnout, dacă inițial ai fost motivat intrinsec. Aceste două tipuri de motivație pot coexista.

Cum influențează motivația extrinsecă educația?

Deseori auzim de motivație extrinsecă în contextul educației. Mulți profesori presupun că elevii se descurcă mai bine atunci când sunt motivați intrinsec să învețe. Deși acest lucru este de obicei adevărat în special pentru elevii din clasele mici, recompensele extrinseci pot fi foarte motivante, mai ales pentru cineva care este deja plictisit de materia la care trebuie să învețe.

Factorii culturali joacă un rol important în tipul de motivație care funcționează cel mai bine în cazul elevilor sau studenților. De exemplu, un studiu pe termen lung realizat în China, a constatat faptul că recompensele externe au sporit performanța elevilor la școală. Cercetătorii acestui studiu au crezut că în China – unde învățatul este văzut ca o datorie a copiilor față de părinți și societate, de a deveni adulți educați – motivația extrinsecă să fie prezentă în aceeași măsură ca motivația intrinsecă. Spre deosebire de societatea occidentală, profesorii sunt mai predispuși să “forțeze” motivația intrinsecă” și învățarea de dragul învățatului.

Ce tip de motivație este mai bună?

Nu există un tip de motivație “mai bună”. Motivația extrinsecă și motivația intrinsecă servesc unor scopuri diferite în viață. Activitățile care stimulează motivația extrinsecă sunt excelente pentru sarcinile care implică învățarea.

Cu toate acestea, motivația extrinsecă te poate ajuta să-ți îndeplinești activitățile zilnice și să treci prin zile mai dificile la școală sau serviciu. Majoritatea oamenilor nu sunt motivați în mod intrinsec de a plăti facturile, de a duce gunoiul sau de a se trezi la 5 dimineața pentru a lua trenul spre serviciu. Nu poți alerga întotdeauna după o motivație intrinsecă, iar la un moment dat vei apela la motivatori externi pentru a face lucrurile care nu-ți fac plăcere în mod intrinsec.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Sursă: https://www.webmd.com/mental-health/what-is-extrinsic-motivation

Default image
Soulver