fbpx

Meditația filozofică: ce este și cum o poți practica

Pentru a ne înțelege pe noi înșine, trebuie să realizăm în mod regulat un bilanț al tuturor gândurilor care ne trec prin conștiință. Dacă ar fi să ne referim la un termen conform practicilor, acesta este ”meditația”. 

În meditație ne străduim să ”golim” conștiința de amestecul de anxietăți, răni, emoții și să ne concentrăm asupra momentului imediat, permițând lucrurilor aparent minore, dar fundamentale precum respirația, să fie observate. În încercarea noastră de a obține eliberare și liniște, în continuare avem acea agitație, denumită de budiști ”monkey minds” (minți de maimuță).

Există însă o abordare pe care o putem lua în considerare, bazată nu pe gândirea orientală, ci pe ideile transmise de tradiția occidentală. În Meditația Filozofică, în loc să fim îndemnați să ocolim grijile și ambițiile noastre, suntem direcționați să ne alocăm timp să le aprofundăm, examinăm și confruntăm.

Este un aspect distinctiv și foarte interesant al minții noastre, faptul că puține dintre emoțiile noastre sunt recunoscute, înțelese sau simțite cu adevărat, iar majoritatea gândurilor care ne ghidează comportamentul există într-o formă ”neprocesată” în interiorul nostru. Meditația Filozofică prin structura sa, ne ajută să aprofundăm conținutul confuz care ne tulbură fluxul de conștiință. Pentru a ne înțelege pe noi înșine, așa cum menționam anterior, trebuie să analizăm în mod regulat gândurile care ne trec prin conștiință.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Cheia acestei practici este de a răspunde la 3 mari întrebări.

Care sunt motivele pentru care aș putea fi îngrijorat acum?

Deseori avem parte de un număr de griji mult mai mare decât am putea recunoaște în mod conștient. Viața simțită într-un mod conștient este un proces infinit de momente alarmante, chiar și atunci când totul pare că s-a liniștit. Ne confruntăm constant cu o serie de amenințări și incertitudini. Chiar și zilele obișnuite ascund momente pline de provocări și temeri: un nou loc de muncă, o nouă responsabilitate sau chiar păstrarea controlului asupra corpului nostru în locuri publice. Toate aceste lucruri mărunte sunt motive pentru care ne simțim sub presiune, deși nu le luăm în serios.

În timpul sesiunilor de meditație, e necesar să oferim acestor anxietăți șansa de a fi ”auzite”, de a le interpreta și contextualiza în mod adecvat. Doar dacă sunt ascultate în amănunt, aceste anxietăți își vor pierde din controlul asupra noastră. Aproape în orice moment al zilei, în mintea noastră curge o înșiruire haotică care ar avea mai puțin sens dacă ar fi înregistrată și transcrisă. Ne putem forța să ne imaginăm ce s-ar putea întâmpla dacă presimțirile noastre duse la nivel de catastrofă s-ar împlini cu adevărat. Putem refuza să lăsăm preocupările noastre să ne macine pe interior și să ne uităm direct la ele până când nu mai suntem speriați. Putem transforma un amestec de griji într-o ”listă” liniștitoare.

De ce sunt supărat în prezent?

Această întrebare poate suna puțin ciudat, pentru că deseori avem senzația că nu avem motive pentru a fi supărați. Imaginea noastră înclină spre faptul că suntem curajoși pentru binele nostru. Purtăm însă aproape inevitabil urme de regret, invidie, vulnerabilitate sau tristețe. Aceste sentimente nu se înregistrează în conștiința imediată, nu pentru că nu există, ci pentru că ne-am obișnuit prea mult ca oamenii din jurul nostru să nu dea doi bani pe aceste trăiri, iar pe parcursul dezvoltării noastre am primit sfatul de ”a fi puternici”.

Cu toate acestea, viața ne expune zilnic la săgeți și înțepături: o întâlnire care se termină brusc, un apel pe care nu-l mai primești, cineva care te provoacă atunci când ai nevoie de liniște și multe altele. Suntem ”sportivi mentali” în a rezista acestor lucruri, însă există un cost pentru stoicismul nostru. Din mici umilințe, se formează blocuri mari de resentimente care ne fac incapabili să iubim sau să mai avem încredere. Ceea ce numim noi depresie, poate fi tristețe și furie care nu au fost consumate la timpul lor.

De ce sunt ambițios și entuziasmat în prezent?

O parte a minții noastre este mereu plină de speranță, căutând să maximizeze oportunitățile și să dezvolte potențialul. O mare parte din această energie se ”înregistrează” ca o vagă tensiune în ceea ce privește noile decizii. Putem experimenta această neliniște în fază incipientă atunci când citim un articol, auzim despre planurile de viitor ale unui coleg sau ne zboară în gând o idee pentru anul viitor în timp ce ne plimbăm în parc. Entuziasmul indică versiuni mai bune și mai împlinite ale noastre. Ar trebui să permitem minții noastre să se întrebe mai mult decât de obicei ce vrea să ne spună mai exact acest entuziasm despre noi înșine – fie că e vorba despre o priveliște, o carte, un loc, o nouă perspectivă.

O perioadă de meditație filozofică nu dizolvă problemele, ci creează o ocazie în care îți poți pune în ordine mintea și te poți înțelege mai bine. Temerile, resentimentele și speranțele sunt mai ușor de recunoscut și devenim mai puțin speriați de ceea ce se află în propria noastră minte. Cu pași mărunți, începem să ne cunoaștem mai bine.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Cum poți practica meditația filozofică

Anxietate

Scrie cel puțin 8 lucruri care te îngrijorează acum. Fiecare subpunct ar trebui să conțină un singur cuvânt (sau doar câteva cuvinte) pentru început. Nu îți face griji dacă unele anxietăți par banale sau extrem de mari. Mintea tinde să fie un amestec aproape comic între cele două.

Dacă întâmpini probleme în scrierea lor, caută lucruri care îți provoacă anxietate din următoarele categorii:

  • Muncă
  • Relații
  • Copii/Părinți
  • Sănătate
  • Bani
  • Lucruri pe care trebuie să le faci

Vei simți o eliberare chiar în timp ce scrii aceste lucruri. Va apărea un sentiment de eliberare din ceea ce noi numim ”despachetarea” anxietății. Există două tipuri de dezgoliri pe care le putem face în jurul fiecărei anxietăți.

  1. Despachetarea practică: pune-ți întrebări dintr-o perspectivă practică. Ai putea să te întrebi următoarele lucruri:
  • Ce pași trebuie să urmezi?
  • Ce trebuie să facă ceilalți?
  • Ce trebuie să se întâmple și când?

 Este foarte util să ai o parte calmă care ”ascultă” descrierea detaliată a ceea ce trebuie făcut pentru a rezolva o problemă. Nu o vei mai privi ca o anxietate. Este un set de pași de urmat. S-ar putea ca nu toți pașii să fie ușori, dar cel puțin ai mai multă claritate asupra lor.

  1. Despachetarea emoțională: pune-ți întrebări dintr-o perspectivă emoțională sau setează-ți un set de îndoieli.

Descrie-ți sentimentele într-un mod detaliat. Ce simți că indică? Imaginează-ți că pui toate trăirile laolaltă pentru a le explica unui prieten apropiat.

Scopul aici nu este de a rezolva toate anxietățile, ci de a le cunoaște mai bine și de a experimenta eliberarea care vine din claritate.

Supărare

Oricât de provocator sună, scrie o listă cu lucrurile care te supăra la momentul actual. Chiar dacă naște în tine o mulțime de sentimente, cu atât mai bine. Cum te-au rănit alții? De ce ești trist, stresat, nostalgic sau rănit?

Permite-ți, în cadrul acestui exercițiu, să fii furios de exemplu, în legătură cu felul în care partenerul tău se spală pe dinți, pe șeful tău vorbind sarcastic, pe mama ta care îți spune că nu ai gusturi la haine și lista aparent banală poate continua. Acestea sunt doar câteva puncte de plecare și fiecare punct este valabil.

Uită-te la lista ta. Alege două moduri în care oamenii te-au rănit și care te preocupă în mod deosebit. Ce te deranjează la aceste lucruri? Intră cât mai mult în detalii. Imaginează-ți că te destăinui unui prieten extrem de răbdător și empatic.

Acum întreabă-te: Dacă s-ar fi întâmplat asta unui prieten, cum l-ai sfătui? Ce ai putea spune? Din nou, prin asta nu încercăm să rezolvăm aceste probleme. Problema principală este să ne lămurim cu privire la ceea ce ne tulbură de fapt, să trecem de la vag la claritate.

Entuziasm

Enumeră rapid câteva lucruri care ți-au atras atenția și ți-au stârnit interesul de la ultima meditație și până acum. Un cuvânt sau o frază scurtă este suficient deocamdată. 

Lista ta ar putea include (nu obligatoriu) următoarele:

  • Momente de invidie – când credeai că altcineva are un lucru pe care ți-l doreai tu
  • Momente în care visezi cu ochii deschiși – cum ar arăta viața ta în mod ideal (ceva ce nu ai putea spune altcuiva pentru că te-ai simți stânjenit)
  • Cât de drăguță a fost o persoană cu tine
  • Cât de entuziasmat ești de un anumit lucru

Alege două lucruri care ți-au rămas întipărite în minte și trece-le printr-o serie de întrebări:

  • Descrie-ți entuziasmul ca și cum i-ai povesti celui mai bun prieten
  • Dacă ai putea să-ți schimbi viața în anumite privințe: cum ar fi să-ți schimbi viața prin prisma acestui lucru?
  • Acest lucru conține un indiciu despre ceea ce lipsește acum în viața ta: ce ar putea lipsi?
  • Dacă acest lucru ar putea vorbi, ce mi-ar spune?
  • Dacă acest lucru ar putea să-mi schimbe viața, ce schimbări mi-ar spune să fac?
  • Dacă unele părți ale vieții mele ar arăta ca acest lucru, cum ar fi mai exact?

Recomandarea este să practici Meditația filozofică de cel puțin două ori pe săptămână. 

Sursă: https://share.theschooloflife.com/article

Default image
Soulver