fbpx

Terapia prin text: ce este și cum te poate ajuta

Există numeroase aplicații de mindfulness, management al stresului sau aplicații care te ajută să nu uiți să-ți iei pastilele ori să bei suficientă apă. Dar oare pot telefoanele noastre să fie o sursă reală de terapie prin text, menită să ne schimbe viața? Chiar funcționează? Dacă nu ai auzit până acum de terapia prin text, să știi că este reală și din ce în ce mai mulți oameni au descoperit că este cu adevărat eficientă. 

Este eficientă terapia prin text?

În zilele noastre putem face aproape orice folosindu-ne telefoanele mobile. Verificăm emailurile, mesajele text sau fotografiile trimise de prieteni și plătim facturile dintr-un singur click. Da, astăzi telefoanele noastre mobile joacă un rol important chiar și în echilibrul nostru mintal și emoțional, prin intermediul terapiei online.

Există numeroase aplicații de mindfulness, management al stresului sau aplicații care te ajută să nu uiți să-ți iei pastilele ori să bei suficientă apă. Dar oare pot telefoanele noastre să fie o sursă reală de terapie prin text, menită să ne schimbe viața? Chiar funcționează? Dacă nu ai auzit până acum de terapia prin text, să știi că este reală. Din ce în ce mai mulți oameni au descoperit că este cu adevărat eficientă. 

Ce este terapia prin text?

Serviciile de terapie prin text oferă acces la un terapeut oricând și oriunde prin intermediul unei aplicații sau platforme. Terapia prin text a început să devină din ce în ce mai populară în special în rândul persoanelor care caută un sprijin imediat. Terapia prin text înseamnă că poți participa la ședințe prin intermediul unui serviciu de mesagerie, fie chat sau email, folosindu-ți telefonul mobil, mereu la îndemână.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe

Care sunt avantajele?

Există numeroase avantaje ale utilizării terapiei prin text. Bineînțeles, cât sunt de relevante aceste avantaje, depinde de la persoană la persoană. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje atunci când vorbim despre terapia prin text:

Din casa ta sau de oriunde

Pentru unii oameni poate fi cu adevărat dificil să ajungă la o întâlnire. Există mai multe motive pentru care întâlnirile fizice sunt uneori imposibile. Unii poate că se luptă cu anxietatea socială și nu vor să fie nevoiți să stea în fața unui străin pentru a discuta despre problemele lor. Alții poate au un program foarte încărcat între viața profesională și cea de acasă. Unii nu au timp să ajungă în fiecare săptămână la întâlnire. Există și părinți cu copii mici acasă și nu au o persoană căreia să-i lase în grijă. Acestea sunt doar câteva exemple pentru care unele persoane preferă terapia prin text în locul celei față în față. 

Terapia prin text oferă șansa de a comunica cu un terapeut autorizat din confortul propriei case sau din orice altă locație. Nu e nevoie să te întâlnești cu terapeutul într-un birou situat poate în capătul celălalt al orașului.

Ai timp să-ți procesezi răspunsurile

Când stai în fața unui terapeut știi că timpul se scurge și ai la dispoziție doar 30 – 60 de minute pentru ședință. Presiunea crește. Astfel, s-ar putea să-ți fie greu să procesezi informațiile și să răspunzi sincer la întrebări. Când utilizezi mesageria pentru terapia prin text îți poți lua tot timpul de care ai nevoie. Terapia prin text îți oferă timp să procesezi și să te gândești la lucruri pe care e posibil să le fi ratat dacă la o ședință de terapie față-n față.

Informațiile pe care le oferi prin mesaje text sunt esențiale. Îl ajută pe terapeut să știe care sunt următorii pași ca tu să-ți atingi obiectivele.

E mai ușor să spui unele lucruri printr-un mesaj

Unii oameni reușesc să comunice mai ușor în scris decât verbal. Scrierea unor lucruri te poate ajuta să procesezi informațiile. Un mesaj te poate face să reflectezi asupra amintirilor și experiențelor și astfel să ai revelații despre lucruri care ar fi putut fi făcute în mod diferit. De asemenea, te ajută să vezi anumite lucruri pe care poate nu le-ai observat inițial. Când te întâlnești cu un terapeut, în general îi răspunzi în mod verbal la întrebări. Utilizând terapia prin text întotdeauna informațiile sunt notate, nu se pierd.

Poți reveni oricând la conversație

În timpul unei ședințe față în față, de obicei terapeutul este cel care își ia notițe pe tot parcursul timpului petrecut împreună. Cel mai adesea, pacientul nu își notează informațiile oferite de terapeut. După încheierea ședinței, pe parcursul zilei este posibil să ai anumite întrebări despre conversația pe care ai avut-o cu terapeutul. Din moment ce nu ai nicio notiță, nu poți reveni la conversație. Folosind terapia prin text poți reveni oricând la mesajele scrise de terapeutul tău. Uitându-te din nou peste conversație te poate ajuta să procesezi totul dintr-o altă perspectivă, dacă este necesar.

Nu te simți judecat

Unele persoane spun că se simt mai puțin judecate atunci când vorbesc prin mesaje, în comparație cu discuțiile față în față sau atunci când vorbesc în picioare în cadrul unui grup de suport. Bineînțeles, terapeutul tău nu ar trebui vreodată să te judece, fie că este vorba despre terapie față în față sau terapie prin text. Cu toate acestea, pacientul se poate simți judecat atunci când are de-a face cu emoții greu de gestionat, cum ar fi rușinea sau vinovăția. Dar chiar și în astfel de momente, terapeutul nu judecă, știind că l-ar putea face pe pacient să se ridice și să plece în momentul ședinței de terapie. Când aceleași persoane vorbesc cu terapeutul prin intermediul mesajelor, sunt mai puțin îngrijorate că ar putea fi judecate și se deschid mai ușor.

Confort și siguranță

Ședințele de terapie și grupurile de suport au tendința de a scoate oamenii din zona lor de confort. Majoritatea oamenilor se simt în mod natural confortabil să vorbească despre sentimentele și emoțiile lor cu persoane mai puțin cunoscute. Cu toate acestea, terapia prin text oferă un nivel mai mare de confort și siguranță decât ai putea găsi la terapia tradițională, fie că vorbim despre cea individuală sau de grup. Pacienții știu că nimeni nu îi vede, ceea ce îi poate ajuta să se simtă mai confortabil și să fie mai deschiși. De asemenea, unii oameni preferă terapia prin text pentru a nu fi “văzuți” când intră și ies din ședințe. Aceasta este o problemă cauzată de stigma asupra sănătății mintale, împiedicând multe persoane să obțină ajutorul de care au nevoie.

Care sunt limitările?

Terapia prin text nu este întotdeauna abordarea potrivită sau tratamentul în sănătate mintală  recomandat în toate situațiile. De exemplu, dacă îți place terapia de grup, grupurile suport sau ședințele video, un serviciu de terapie prin text s-ar putea să nu fie unul potrivit pentru tine. Există de asemenea unele limitări referitoare la tipul de probleme ce pot fi tratate corespunzător prin intermediul terapiei prin text. Acest tip de terapie poate ajuta persoane care trec prin anxietate, depresie, durere sau probleme în cuplu. Terapeutul pe care-l alegi te va ajuta să înțelegi dacă terapia prin text este potrivită pentru tine sau dacă terapia tradițională ar fi mai eficientă în cazul tău.

Nu poate fi prescris un tratament medicamentos

Unele probleme de sănătate mintală necesită utilizarea medicamentelor pentru atenuarea simptomelor. În general, terapeuții nu pot prescrie medicamente în cazul terapiei prin text. Pentru acest tip de îngrijire în sănătate mintală, persoana trebuie să fie consultată de un medic sau să apeleze la ședințe individuale cu un psihiatru. Există situații în care unele servicii pot oferi rețete prin intermediul ședințelor video.

Tonul vocii nu poate fi înlocuit

Uneori terapeuții își pot da seama ușor de lucrurile pe care pacienții doresc să le comunice, doar ascultându-le vocea în timpul terapiei față în față sau prin intermediul unei ședințe video. Nu este vorba despre cuvintele pe care le spun, ci despre modul în care le spun. Mesajele text împiedică terapeutul să observe indiciile subtile. Aceștia au la dispoziție doar cuvintele pe care pacientul le tastează în fiecare mesaj. Astfel, terapeuții sunt limitați în a detecta modificări ale emoțiilor în vocea pacienților.

Se pierd indiciile comunicării nonverbale

Așa cum poți înțelege anumite mesaje subliminale doar din tonul conversației, la fel și terapeuții sunt capabili să observe indicii nonverbale în cazul ședințelor față în față sau cele video. Pentru terapeuți este simplu să citească limbajul corpului atunci când o persoana intră în încăpere sau să observe modul în care își schimbă postura când vorbesc despre o situație sensibilă. De exemplu, în mesajele text poți părea detașat, însă în realitate limbajul corpului tău exprimă adevăratele emoții, de a fi vulnerabil sau afectat.

Cum începi terapia prin text?

Dacă ai ajuns la finalul acestui articol și îți dorești să încerci terapia prin text, ești în locul potrivit! Soulver este o platformă de psihoterapie și consiliere psihologică care oferă servicii de terapie prin mesaje text sau apel video, de oriunde ai fi. Vei primi o listă de terapeuți și îl poți alege pe cel potrivit pentru tine. Toți specialiștii Soulver sunt psihologi și psihoterapeuți profesioniști, acreditați de COPSI și se află la doar un mesaj distanță de tine. Poți discuta cu terapeutul tău oricând ai nevoie, fără programare, din confortul casei tale.

Găsește-ți un soulver simplu și rapid

Plăți sigure prin stripe
Default image
Soulver